Farmář na Šlapanicku utýral svěřeného koně

Brněnsko - Čtyřiačtyřicetiletý muž zanedbával péči o svěřeného osmnáctiletého koně natolik, že zvíře trpělo obrovskými bolestmi a nakonec pošlo. Potom farmář, který koně nedostatečně krmil a navíc mu nezajistil potřebnou péči po zranění, tajil jeho skon před majitelkou. Místo, aby ho po smrti odvezl do kafilérie, zahrabal pouze mrtvé tělo na hnojišti pod slámu.

U chovatele ve Šlapanicích si koně nechala v srpnu 2011 ustájit pětadvacetiletá žena. Nejdříve byla spolupráce v pořádku, problémy se ale vyskytly v loňském roce. V květnu loňského roku si kůň poranil nohu. Farmář tomu ale nevěnoval žádnou větší pozornost a nezajistil koni potřebnou veterinární péči. „Navíc se vyšetřováním zjistilo, že kůň byl v důsledku nedostatečného množství krmiva i podvyživený. Stav zvířete se postupně zhoršoval,“ upřesnil mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Když se o svého koně začala majitelka ze Znojemska, která ho vloni příliš nevyužívala kvůli svému rizikovému těhotenství, podrobněji zajímat, bylo už pozdě. Farmář ji přitom ještě v září ujistil, že kůň je v pořádku. Když se potom s kamarádkou vydala na farmu koně hledat, nenašla ho.

Ustájení v bezplatném pronájmu

Kůň znojemské majitelky se ve Šlapanicích ocitl ustájen v takzveném bezplatném pronájmu. To je právní vztah, kdy má farmář povinnost se o pronajatého koně starat a za to ho může používat. Buď sám pro sebe nebo i komerčně.

V tu chvíli už bylo zvíře mrtvé. „Farmář nenechal tělo odvézt do kafilérie, ale pouze je schoval na hnojišti pod slámu,“ dodal Malášek další okolnost. Tělo řádně odvezl až den poté, co majitelka zmizení svého koně oznámila na policii.

  • Kůň v době, když byl ještě v dobré kondici zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4579/457897.jpg
  • Ten samý kůň za několik měsíců. Zraněný a podviživený zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4579/457895.jpg
  • Detail poraněné přední nohy koně zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4579/457894.jpg

Při vyšetřování, které trvalo půl roku, sehrál zásadní roli znalecký posudek a výpovědi svědků. Vyšlo najevo, že farmář po zranění nezajistil vyšetření koně a jeho následnou léčbu. „Proto se stav zvířete, které mělo pravděpodobně zlomeninu přední končetiny, postupně zhoršoval. Zvíře trpělo obrovskými bolestmi, zvlášť když se přidalo akutní schvácení kopyt,“ popsal mluvčí Malášek zdravotní stav koně, který vedl až k úhynu. 

Čtyřiačtyřicetiletému farmáři teď za zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a týrání zvířete hrozí až tři roky vězení a zákaz činnosti. Stejnému farmáři byla přitom už dříve ve správním řízení za jiný přestupek udělena padesátitisícová pokuta, kterou nezaplatil.