Soud: Devět let vězení pro bývalého vojáka, který plánoval znásilnění dětí

Brno – Za pokus a plánování znásilnění desítek dětí, včetně nemluvňat, si bývalý elitní voják Viktor Štingl odpyká devět let vězení. Muže dnes k trestu odsoudil Krajský soud v Brně. Štingl kontaktoval na internetu sociálně slabé matky a nabízel jim peníze za to, že mu umožní sex s jejich dítětem. Ženě, která Štinglovi za pět set korun umožnila kontakt s teprve šestitýdenní dívenkou, soud uložil tříletý trest. Oběma hrozilo až dvanáct let vězení.

Podle obžaloby Štingl na internetu oslovil šestnáct matek ze sociálně slabých poměrů. Za osahávání, orální sex a pohlavní styk s dětmi do dvanácti let byl ochotný zaplatit částky od několika stovek po desítky tisíc korun.

Před soud byla spolu se Štinglem postavena i jedenadvacetiletá prostitutka z Brna, se kterou se bývalý voják stýkal. Za pět set korun muži umožnila kontakt se svojí teprve šestitýdenní dcerou. V autě, kde se schůzka konala, holčičku svlékla, aby ji Štingl mohl líbat na přirození.

Matka to u soudu nepotvrdila. Uvedla, že dítě držela před sebou a neviděla, co se děje. Na schůzce Štinglovi přislíbila, že mu sežene čtyřletou příbuznou k obdobným aktivitám. Než k tomu došlo, policie muže dopadla. Miminko matce okamžitě odebraly sociální pracovnice.

Štingl uspěl ještě v jednom případě. Jedna z žen svolila ke společné koupeli muže s jejím dítětem.

Dceru opiju, aby si nic nepamatovala, sliboval na internetu matkám

Matky Štingl oslovoval na internetových seznamkách nebo pomocí Skype a ICQ. Několika ženám dokonce nabízel, že děti před zneužitím opije, nebo jim dá něco do pití, aby si nic nepamatovaly. Řadu žen kontaktoval opakovaně, i když až na dvě všechny jeho nabídku odmítly. Zaměřoval se především na dívky do dvanácti let, ale plánoval nebo se dopustil i zneužití chlapců.

Ve čtyřech případech sliboval peníze za sex přímo školákům. Ve Štinglově počítači policisté našli větší množství fotek a videí s dětskou pornografií.

Třiačtyřicetiletý Štingl působil jako voják v zahraničních misích, byl dokonce členem ochranky bývalého premiéra Jiřího Paroubka. Práce v elitních vojenských složkách muže pravděpodobně ovlivnila. Psycholožka ho popsala jako člověka, který si svoji emoční chudost vynahrazuje vyhledáváním dráždivých podnětů.

Navzdory tomu, že se zaměřil na děti, netrpí podle odborníků žádnou deviací. Nejprve hledal sex na internetu, později opustil virtuální svět a začal žít promiskuitně. „Reaguje prakticky na všechno, co souvisí se sexualitou. Touží po dobrodružství, a to se u něj zaměřuje na sexualitu. Jde mu o uspokojení za atypické situace. Přesmykl se z virtuální sféry do reality,“ zdůraznila u předchozího stání sexuoložka Růžena Hajnová.

Štingl svoji obhajobu stavěl na tom, že jako bývalý člen vojenské policie pátral po matkách, které jsou ochotné prodat svoje děti k sexu. To ale soudní znalci odmítli s tím, že pokud by skutečně nějaké vyšetřování vedl, nebyl by schopen sexuálního kontaktu s dítětem. Navíc i způsob, jimž komunikoval s ženami na internetu podle odborníků překračuje rámec jeho údajné snahy něco odhalit. Štingl si vyšetřování podle lékařů vymyslel, protože je to pro něj přijatelnější než realita.

Vydáno pod