Pátek přinese citelné ochlazení a déšť, na horách může i sněžit

Praha - Teploty dnes budou nejvyšší z celého týdne. Vystoupí na 20 až 24 stupňů, v Čechách až na 26. Na západě Čech ale začne odpoledne přibývat oblačnost a místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Studená fronta postupující od západu přinese od pátku citelné ochlazení a déšť na celém území. V sobotu vystoupí teploty pouze na 8 až 12 stupňů Celsia. Oteplovat se začne až ve druhé polovině příštího týdne.

Méně srážek bude v pátek jen na severozápadě Čech a také na východě a severovýchodě Moravy a Slezska. Teploty vystoupí na 12 až 16 stupňů. Na jihovýchodě Moravy mohou dosahovat až k 20 stupňům Celsia.   

Zataženo s deštěm bude i v sobotu, odpoledne a večer by měl déšť ustávat nebo alespoň slábnout. Bude ale ještě chladněji než v pátek, teploty vystoupí pouze na 8 až 12 stupňů, na jihovýchodě Moravy na 15 stupňů Celsia. V nejvyšších horských polohách na severu, přibližně nad 1100 metrů nad mořem, může dokonce sněžit.

V neděli bude oblačnosti postupně ubývat, místy se ale ještě budou vyskytovat přeháňky. Teploty se budou pohybovat mezi 10 a 14 stupni, na jihovýchodě Moravy může být až 17 stupňů. V pondělí už rtuť teploměru stoupne na 11 až 15 stupňů Celsia, na obloze bude polojasno až oblačno, místy může pršet. V úterý se přeháňky objeví jen výjimečně a teploty vyrostou na 12 až 16 stupňů. V dalších dnech už budou teploty dál stoupat. Ve čtvrtek by mohlo být kolem 20 stupňů Celsia.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Táním sněhu přibylo vody v řekách, splavné jsou i horské úseky

Oteplení a tání sněhu na horách přeje vodákům. Dostatek vody mají i horské peřejnaté úseky, například Labe od přehrady ve Špindlerově Mlýně. Tamní splutí ale musí vodáci nahlásit Krkonošskému národnímu parku. Sjíždět mohou i horní tok Jizery, Kamenice, Mumlavy a Orlice. V Krušných horách je pro zkušené jezdce splavná Rolava nebo Svatava a na Šumavě Otava od Čeňkovy Pily a Vydra v povoleném úseku. V Jeseníkách a Beskydech mohou vodáci vyrazit na horní toky Moravy a přítoky jako Krupá a Branná a horní tok Moravice, Opavy, Ostravice nebo Odry. Plavba je ale rychlá, proto by vodáci měli být zejména u jezů opatrní.

O víkendu vodáky čeká ještě několik odemykání řek po zimě. V sobotu odemknou Cidlinu a v neděli nedalekou Mrlinu. Naplánované je i noční splutí Doubravy, které organizují místní skauti v Ronově. Po oba víkendové dny se pak pojedou závody raftařů na Kamenici, a to v úseku mezi Plavy a Jesenným.

Zájemci o sjezdové lyžování mají poslední šanci

Ve vyšších polohách může sice v sobotu ještě sněžit, většina lyžařských areálů už ale ukončila sezonu. Do neděle 21. dubna budou ještě otevřené areály ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně a na Černé hoře. V Pardubickém kraji si mohou lidé do neděle zalyžovat v Červené Vodě. Na tamních svazích stále leží od 50 centimetrů do metru sněhu. Více než metr sněhu zůstává i v nejvyšších polohách Jeseníků, otevřená už je ale jen sjezdovka na Ovčárně. Ve Zlínském kraji zůstává v provozu poslední lyžařské středisko ve Stupavě na Slovácku, kde skalní nadšenci brázdí svahy i v letním oblečení. V neděli skončí lyžařská sezona i v Beskydech, kde jsou nyní v provozu sjezdovky v Bílé. Na víkend ale možná ještě obnoví provoz i střediska v Malenovicích, Velkých Karlovicích a v areálu Rališka.