Na Moravě přibudou autobusové linky pro cyklisty

Brno – O tři nové linky se od soboty rozšíří síť spojů pro cyklisty. Kromě vlaků budou moct lidé využít i šest pravidelných autobusových linek, které jsou upraveny pro přepravu kol. Nově si zájemci budou moci zajet do oblasti Boskovicka a Olešnicka.

Nově zřízené autobusy pro cyklisty budou vozit zájemce z Blanska do Sloupu a Benešova, ze Skalice nad Svitavou přes Boskovice do Jevíčka a z Boskovic přes Skalici do Olešnice. Na posledně dvou jmenovaných pojedou vybrané spoje dokonce i v pracovních dnech. „Slibujeme si od zavedení nových linek zvýšení turistické atraktivity oblastí, kam se není možné dostat vlakem,“ řekl mluvčí Kordisu Květoslav Havlík. Zbytek spojů mohou lidé využívat pouze v nepracovních dnech. Speciální autobusy budou jezdit až 29. září.

Už vloni mohli cyklisté vyzkoušet linky z Blanska přes Jedovnice do Studnic, z Tetčic přes Ivančice do Mohelna. Cyklisticky nejvytíženější pak byla linka z Brna přes Rousínov do Bučovic. Část spojů této linky míří z Rousínova do Vyškova a Studnic.

U některých autobusů dopravce zařadí cyklovlek s kapacitou 20 kol, u méně vytížených linek má autobus držák na pět kol. Cestující si může koupit buď univerzální celodenní jízdenku na kolo za 70 korun, která platí na území kraje i ve vlaku, nebo jednorázovou jízdenku. Ta stojí stejně jako jízdenka pro dospělého.

Seznam linek s přepravou kol

linka

trasa

231

Blansko - Rudice - Jedovnice - Senetářov - Lipovec - Studnice

233

Blansko - Sloup - Suchý - Benešov

251*

Skalice n/S - Boskovice - Velké Opatovice - Jevíčko

256*

Boskovice - Skalice n/S - Kunštát - Sulíkov - Olešnice

602,730,750

Brno, ÚAN Zvonařka - Velešovice - Rousínov - Luleč - Vyškov - Studnice (- Nové Sady)

423

Tetčice - Ivančice - Oslavany - Senorady - Mohelno


* vybrané spoje jedou i v pracovních dnech
Zdroj: IDS JMK