Exministra a bývalého brněnského senátora Julínka údajně obvinila policie

Praha - Protikorupční policie obvinila bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jméno osoby policie nesdělila. Podle informací Práva jde o exministra zdravotnictví a bývalého senátora za Brno Tomáše Julínka (ODS). Obvinění se týká provozování vrtulníků letecké záchranné služby, státu údajně zatím vznikla škoda ve výši zhruba 792 milionů korun. Julínek nezvedá telefon, nereagoval ani na sms, ve které byl požádán o vyjádření.

Obviněný měl podle policie převést provozování záchranářských vrtulníků z ministerstva obrany a ministerstva vnitra na dvě soukromé společnosti, ačkoliv stát byl schopen zajistit tyto služby levněji. Vyčíslená škoda tak představuje rozdíl mezi náklady na provoz. Smlouvy jsou navíc uzavřené až do roku 2016. Obviněný je stíhán na svobodě, v případě prokázání viny mu hrozí až deset let vězení.

Cikrt: Myslím si, že je to jen snaha dostat Julínka do tepláků

Bývalý mluvčí Julínka Tomáš Cikrt uvedl, že na smlouvy bylo transparentní výběrové řízení. Armáda ani ministerstvo vnitra podle něj neměly za tehdejších finančních podmínek o provozování základen zájem. Dodal, že pokud by nadále měly tuto službu zajišťovat, musela by úhrada za ni stoupnout i jim. Policie se podle Cikrta nechala vtáhnout do kriminalizace politických rozhodnutí: „Myslím si, že je to jen snaha dostat Julínka do tepláků za každou cenu, ale nemůže uspět.“

„Ministerstvo bylo o vyšetřování informováno, s policií jsme spolupracovali, předali jí vyžádané dokumenty. Nyní čekáme na oficiální informaci o případu, na základě které bude vyjasněna další role ministerstva v tomto trestním řízení,“ sdělila mluvčí resortu Viktorie Plívová. Náměstek ministra Ferdinand Polák dodal, že někteří jeho podřízení ze sekce zdravotní péče byli v uplynulých měsících na policii podat v této věci vysvětlení.

Tendr na leteckou záchranku vypsalo ministerstvo za vedení Tomáše Julínka (ODS). Vyhrály ho firmy Alfa Helicopter a DSA, službu provozují od ledna 2009. Ředitel Alfa Helicopter Pavel Müller ani další představitelé letecké záchranné služby nechtěli kauzu komentovat.

Věci veřejné v tiskové zprávě uvedly, že policie obvinila Julínka na popud jejich poslance Jiřího Štětiny, který na něj loni podal trestní oznámení. „První tuto nevýhodnou smlouvu s leteckými záchrankami podepsal už ministr Luděk Rubáš z ODS, druhou pak Marie Součková z ČSSD a jejich “výhodnost„ hájili na plénu poslanci jako Ivan Langer nebo Pavel Severa,“ uvedl poslanec.