Cyklisté vyrazili na jarní jízdu podél Baťova kanálu

Uherské Hradiště - Cyklisté symbolicky zahájili sezónu stezku podél Baťova kanálu. Jejich první hromadná jarní jízda vedla Zlínským i Jihomoravským krajem. Účast ale poznamenalo chladné a větrné počasí.

Z jihu z Veselí nad Moravou na Hodonínsku a ze severu od Hulína na Kroměřížsku vyrazily ráno dva pelotony. Nikoli závodním, ale příjemným výletním tempem. V silném větru by to ani jinak nešlo.

„Foukal hodně silný vítr, počasí nebylo ideální. Proto to zřejmě spoustu zájemců, kteří se na to těšili, odradilo a účast byla nejmenší za poslední ročníky,“ uvedl ředitel společnosti provozující Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Ředitel o.p.s. Baťův kanál Vojtěch Bártek o zahájení cyklosezony (zdroj: ČT24)

Místo očekávaných stovek dnes po trase šlapaly jen desítky kolařů. Síly a náladu dodávaly zastávky s občerstvením, a to i hudebním. „Za poslední roky, co jsme tady, šla cyklistika velice nahoru. Tvoří hlavní skupinu našich návštěvníků,“ řekl majitel restaurace poblíž Baťova kanálu v Babicích Michal Hudec.

Krátce před polednem se obě skupiny cyklistů setkaly u Napajedel na Zlínsku, a tím cyklostezku pro letošní rok symbolicky otevřely. Plavební sezona na Baťově kanálu pak začne tradičně 1. května.

Celá cyklistická trasa podél Baťova kanálu dnes měří více než 50 kilometrů a v sezoně po ní projede na sto tisíc lidí. Lidé ji využívají nejen k rekreaci, ale také například k cestě do práce ve vedlejších městech či obcích.

První úseky stezky začaly vznikat v roce 2000, k jejich propojení došlo před čtyřmi lety. Další větví stezky by měla být plánovaná trasa propojující Zlín a Otrokovice. Letos na podzim či na jaře příštího roku by se měla začít stavět stezka mezi Otrokovicemi a Kvasicemi.