Sedmi lety vězení soud potrestal muže za rozsáhlé podvody s brigádami

Zlín – Tisíce lidí z celé České republiky nalákal dvaatřicetiletý Tomáš Kadlec na nabídku zahraniční brigády. Za zprostředkování dobře placené práce si od klientů nechal zaplatit, výdělek v zahraničí jim ale nikdy nezařídil. Kadlec se hájil tím, že jeho firma nikdy nenabízela lidem práci, ale jen zařízení administrativy. Za rozsáhlé podvody soud muže potrestal sedmi lety vězení.

Svoje klienty připravil Kadlec podle obžaloby o více než třináct milionů korun. Poškozenými byli většinou studenti, kteří hledali brigádu. „Jednalo se o masivní zneužití mladých lidí a jejich důvěry,“ řekl státní zástupce Leo Foltýn, který pro Kadlece žádal 6,5 až 7,5 roku a půlmilionový peněžitý trest. Počet poškozených dosáhl neuvěřitelného čísla 4 246, od dalších bezmála tří stovek lidí se Kadlecova firma pokusila vylákat dalších 806 tisíc korun.

„Činnost obžalovaného byla promyšlená a plánovaná a měla ve své podstatě podvodné jádro. Bylo jeho záměrem vyinkasovat peníze a nabízené zaměstnání nezprostředkovat,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Kromě vězení soud Kadlecovi na sedm let zakázal působení ve vedení obchodních společností a družstev i podnikání v oblasti nabízení a zprostředkování práce a služeb. Navíc mu uložil propadnutí téměř 3,7 milionu korun zajištěných na účtech, osobního auta i několika kusů výpočetní techniky.

Jak podvod fungoval?

Zlínský podnikatel nabízel práci v zahraničí na různých webových adresách a vždy se snažil v lidech vyvolat dojem, že jim práci zprostředkuje. Reklamní slogan „S námi je práce jistotou“ zafungoval. Podezřelý měl kromě Zlína pobočky i v Praze a v Ostravě, které mu obsluhovali další lidé.

Po zaregistrování na internetu si zájemce objednal balíček v hodnotě přes tisíc korun pro jednotlivce, pro skupinu částka přesahovala i osm tisíc. Balíček poté přišel klientovi dobírkou a měl obsahovat informace o zprostředkované práci. Uvnitř ale byly jen bezcenné propagační materiály. Když chtěli klienti služby reklamovat, jak jim podnikatel radil na svých webových stránkách, přestal s nimi komunikovat a nikdy už své vložené peníze neviděli.

Výpovědi klientů byly většinou obdobné. Lidé potvrdili, že nabídky práce v zahraničí uvedené na internetu chápali jako nabídky zajištění zaměstnání, a ne jako pouhé zaslání brožury a CD s adresami a informacemi. Někteří sice přijali, že zaměstnavatele musejí kontaktovat sami, adresy uvedené na CD a v brožuře však podle nich byly neaktuální. Zájemcům se tak nepodařilo s nikým se spojit, stěžovali si také na neochotu zástupců agentury „službu“ reklamovat.

Kadlec vinu popřel a opakovaně tvrdil, že se nemá za co stydět. Podle něj jeho firmy nabízely jen cestovatelské a překladatelské služby. „Jednalo se o ubytování, dopravu, delegátské služby, překlady životopisu, doporučení zaměstnavateli i lékařských zpráv a zajištění pojištění. Nikdy jsme nenabízeli zprostředkování práce,“ hájil se.

Spisy zabraly celou místnost

Pro zlínský soud šlo o vůbec největší kauzu ve své historii. „Jedná se o kvantitativně zcela jistě nejrozsáhlejší spisový materiál, který jsme zde zpracovávali. Jde o více než 150 svazků spisového materiálu a více než 80 tisíc listů,“ uvedl před časem státní zástupce Roman Kafka. Jen obžaloba měla 360 stran a rozsudek byl jen o 60 stran kratší. Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová jej sice začala číst už v pondělí, k vynesení výše trestu se ale dostala až dnes.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už několik let varuje zájemce o práci v zahraničí, aby si na podvodníky dali pozor. "Kdo chce využít služeb agentur práce při hledání zaměstnání v zahraničí, měl by především vědět, že pracovní agentura působící v České republice nesmí od klientů – uchazečů o práci – vyžadovat žádný poplatek za zprostředkování práce. Seznam povolených agentur práce lze najít na stránkách ministerstva," upozorňoval resort na svém webu.