Výstava Jany Bayerové v Boskovicích

V pátek 19. dubna proběhla v Boskovicích vernisáž výstavy obrazů boskovické výtvarnice Jany Bayerové. V netradiční výstavní síň se proměnila tamní prodejna nábytku. Jana Bayerová pracuje jako výtvarnice v Muzeu Boskovicka. Známé jsou její plakáty, pozvánky a ilustrace. Zde představuje své olejomalby, perokresby. Věnuje se též malbě na sklo a výrobě ozdobných předmětů.

„Vítám všechny,“ uklidnil štěbetající dav dvoumetrový nepřehlédnutelný zpěvák a kytarista místní kapely Radek Klon. „Úvodem nám předvede své hráčské umění na mandolinu učitel hudby místní ZUŠ a v regionu stále populárnější Martin Krajíček.“

Boskovická malířka Jana Bayerová měla poslední výstavu v Galerii Otakara Kubína na Masarykově náměstí. Je absolventkou Školy uměleckých řemesel v Brně obor grafika. Zdokonalovala se studiem při Moravském zemském muzeu v Brně. Nyní pracuje jako výtvarnice v Muzeu Boskovicka. Známé jsou její plakáty, pozvánky a ilustrace. Zde představuje své olejomalby, perokresby. Věnuje se též malbě na sklo a výrobě ozdobných předmětů.

Radek Klon pokračoval: „Uvidíte města skutečná i neskutečná, vzdálená i blízká. Můžete nahlédnout do židovského ghetta našeho města a dalších malebných zákoutí Boskovic.“

Obrazy Jany Bayerové zachycují mimo jiné Benátky, Prahu. Vyzařuje z nich atmosféra minulých staletí, zámků, prostředí urozených pánů.

„Děkuji, že jste přišli v hojném počtu a podpořili umění v našem městě. Luďku Řehořovi za poskytnutí prostor. Autorce pak, aby její umění bylo stále více úspěšné,“ zakončil Radek Klon.

Martin Krajíček rozechvěl struny a pomyslně poslal hudební směsí Ludwiga van Bethowena na Kubu.

„Přeji, aby se Vám moje obrazy líbily,“ převzala štafetu slova Jana Bayerová. Mějte hezký kulturní zážitek. Děkuji za přízeň."

Výstava výtvarných děl Jany Bayerové potrvá do konce května.

Luboš Sušil, Boskovice