Manažer OP Prostějov si podle žalobce nezákoně vyplatil prémie 26 milionů

Olomouc - Policisté obvinili bývalého manažera zkrachovalého podniku OP Prostějov ze zpronevěry. Viní ho z toho, že si nechal za čtyři roky neoprávněně vyplatit na prémiích více než dvacet šest milionů korun. Okolnostmi krachu tohoto podniku se kriminalisté zabývají několik měsíců. Obviněných může být více. „Kriminalisté ještě čekají na další expertizy,“ řekla žalobkyně brněnského krajského státního zastupitelství Dalimila Bajerová.

Podle mluvčího krajského státního zastupitelství Hynka Olmy hrozí bývalému manažerovi OP Prostějov za mnohamilionovou zpronevěru pět až deset let vězení. Jméno exmanažera žalobci prozradit nechtějí. Neoprávněné vyplácení odměn v této výši už ale řešila u majoritního vlastníka zkrachovalého podniku Františka Tuhého odpůrčí žaloba, kterou v lednu 2011 podal u brněnského krajského soudu tehdejší insolvenční správce OP Jaroslav Svoboda. Zda jde o něj, to ale státní zastupitelství nepotvrdilo.

V souvislosti s krachem OP Prostějov policisté prověřují podezření ze spáchání dalších trestných činů – porušování povinností při správě cizího majetku, zneužívání informací v obchodním styku a úvěrový podvod. Škoda způsobená České spořitelně pravděpodobně přesáhla miliardu korun. Oděvní podnik je od roku 2010 v konkurzu. Pohledávky nárokuje 555 věřitelů, kteří požadují celkem přes dvě miliardy korun.

Podnik začal svůj velký rozmach v šedesátých letech, po desetiletí pak patřil k nejznámnějším producentům české pánské a dámské konfekce. V dobách, kdy tento oděvní podnik provozoval pobočky, pro něj pracovalo až deset tisíc lidí. Insolvenční správkyně Miloslava Horská zahájila výběrové řízení na prodej jeho hlavního areálu v Prostějově, který se otevřel před bezmála padesáti lety.