Pražská divadla líčí na regionální herce

Ostrava, Praha - Šéfové souborů doplňují své ansámbly o ty nejtalentovanější. Například pražské Národní divadlo si v posledních pěti letech vybralo pět herců jen z Ostravy, která letos zaznamenala rekordních sedm nominací na Thálii. Tentokrát Zlatá kaplička oslovila Igora Orozoviče, miláčka ostravského publika.

Byl nominován na Thálii nebo na Cenu Alfréda Radoka. Pak přišla nabídka z pražského Národního divadla, která se neodmítá. Nad odchodem ostravské hvězdy Igora Orozoviče teď truchlí na pět set fanynek, které mu založily jeho vlastní fanouškovskou stránku. Podle slov jedné z nich chodí na představení asi jednou za měsíc právě kvůli němu. „Divácká základna je tady výborná. V cukrárnách a obchodech vás poznávají lidi a není to proto, že bych byl v seriálu, ale proto, že mě znají z divadla. Právě to je pro mě mnohem silnější, toho si člověk váží víc,“ uvedl Igor Orozovič.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Pro Národní divadlo je Ostrava už osvědčeným zdrojem kvalitního hereckého materiálu, jakým je podle slov odborníků třeba Richard Krajčo, Jan Hájek nebo Lucie Žáčková. Ta hraje v Národním divadle už sedmou sezonu. Těžké začátky vykoupily zkušenosti k nezaplacení. „Tady musíte čelit faktu, že zde hrála paní Medřická a teď tu bude koktat nějaká Žáčková z Ostravy. Tohle musíte ustát,“ uvedla Lucie Žáčková.

Naopak divadelní kritik Karel Král by raději každého herce před vstupem do Národního divadla varoval. Podle něj pražské Národní divadlo funguje opravdu jako fabrika. Hrozí, že herce to semele.

Svou první premiéru má v Národním divadle Igor Orozovič letos v listopadu. V jaké konkrétní roli se objeví, se zatím ještě nerozhodlo.