Lékaři z CKTCH jsou ve stávkové pohotovosti, pacientů se to nedotkne

Brno - Lékaři z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) v Brně protestují proti začlenění do velkého zdravotnického komplexu, který vznikne sloučením dvou fakultních nemocnic. Začlenění dosud ekonomicky samostatného transplantačního centra lékařům v pondělí potvrdil ředitel obou velkých nemocnic Roman Kraus, řekl Tomáš Ostřížek z CKTCH. Lékaři jsou nyní ve stávkové pohotovosti a proti slučování poslali petici na ministerstvo zdravotnictví, do Senátu a do Poslanecké sněmovny. Podepsalo ji 95 procent zaměstnanců.

„Fakultní nemocnice u svaté Anny je ve špatném ekonomickém stavu. Naše pracoviště je výjimečné, zajišťujeme transplantační péči pro celou Moravu. Nemůžeme si dovolit vysávání finančních prostředků na úkor někoho jiného,“ popsal obavy lékařů Ostřížek. Dvě fakultní nemocnice by se mohly spojit už příští rok na základě připravovaného zákona o slučování vybraných státních organizací. Podle dostupných informací by se měla sloučit Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u svaté Anny a CKTCH.

Pacienti v CKTCH zatím protesty 251 lékařů a zaměstnanců nijak nepocítí. „Stávkový výbor může vyhlásit protestní akce v budoucnu,“ podotkl Ostřížek. Podobná situace se týká například Revmatologického ústavu v Praze, jehož lékaři se proti slučování také brání.

CKTCH je ekonomicky samostatným ústavem 26 let. „Vždy jsme měli zdravou ekonomiku díky vysokému počtu výkonů, šetrnému hospodaření a nízkému počtu administrativních pracovníků. Tato situace by se začleněním našeho ústavu pod fakultní nemocnice výrazně zhoršila,“ uvedl Ostřížek. Podle něj může být sloučení téměř likvidační.

Téma CKTCH v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)