Uznávaný sochař a restaurátor vlastní unikátní sbírku historických motocyklů

Ostrava - Vzácnou sbírku historických motocyklů má Miroslav Rybička. Uznávaný sochař a restaurátor, který je i ve svých čtyřiaosmdesáti letech stále aktivním umělcem, vlastní na šest desítek veteránů. O většinu z nich mají zájem sběratelé a prestižní muzea z celého světa.

Už jen obrousit a z malé repliky bude hlavní cena Bartošova okruhu v Radvancích. Miroslav Rybička, který má za sebou stovky soch, plastik, pomníků a restaurátorských prací, si našel čas i na svou vášeň – veterány.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Jezdím rád na všech mašinkách, všechny jsou mi milé, pokud je dám dohromady,“ uvedl Miroslav Rybička.

Podle Arnošta Nezmeškala, kurátora dopravy z Národního technického muzea, je jeho sbírka motocyklů jednou z nejlepších v České republice. Je znát, že Miroslav Rybička motocyklům rozumí a svému koníčku se věnuje dlouhá léta. I proto má ve sbírce spoustu kousků, které mu i Národní technické muzeum v Praze závidí.

Motorky restauruje. Sám si vyrábí náhradní díly, které jsou k nerozeznání od originálu. Respektuje i kuriózní vynalézavost předků.

Do tří let plánuje majitel sbírky vybudovat ve své stodole muzeum. Rozhodně má co vystavovat. Mezi nejvzácnější kousky patří třeba Jawa 350, na které si slavný Gustav Havel zajel na mistrovství světa pro bronz nebo belgický stroj La Mondialez roku 1927. Ten je na světě pravděpodobně už jen jeden jediný.

Motorkářská sezona Miroslava Rybičku teprve čeká. Chystá se na ni v létě. Na jednom ze svých historických motocyklů se předvede třeba na závodě ve francouzském Dijonu.