Zemědělci na Hané drátkují chmelnice

Olomoucko - Pěstitelé chmele na Hané začali drátkovat chmelnice. Po polích kolem Kokor, Tršic a Velké Bystřice na Olomoucku tak jezdí traktory se speciálními plošinami, ze kterých družstevníci navazují na nataženou osnovu vodící drátky. Po těch se bude chmel pnout nahoru. Díky současnému pěknému počasí přichytí zemědělci denně z jedné plošiny drátky na zhruba čtyřech hektarech chmelnic.

Celou zimu vázali na sedm metrů dlouhé drátky oka ze silonových provázků. Teď je třeba, aby koncovky přichytili k drátům, které jsou natažené mezi sloupy chmelnice. Je nejvyšší čas a pole tak musí každý, kdo má šikovné ruce.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Družstevnice denně navážou na předem připravenou osnovu zhruba osm tisíc drátků. Vodící drátky je potom potřeba po dvou spojit a pomocí kovového bodce zarazit do země.

V Kokorách už léta pěstují osvědčený poloraný žatecký červeňák. Kvůli nízké výkupní ceně před časem část chmelnice zrušili. Letos ji ale znovu obnoví. „Je o něj zájem a cena se mírně navýšila,“ uvedl Vladimír Lichnovský, předseda ZD Kokory.

Podle slov ředitele Agrární komory Olomouc se z loňské sklizně se prodal všechen chmel. Pro letošní rok měly být trhy volné.

Letošní úroda a konečná cena bude záležet na tom, jaké bude v době růstu a zrání chmele počasí.