Přípravy na jarní Floru finišují

Olomouc - Už pozítří začíná v Olomouci třicátý čtvrtý ročník výstavy jarní Flora. Dva dny před zahájením nejstarší a největší květinové výstavy v České republice finišují přípravy expozice. Květinová přehlídka tisícovek tulipánů, petunií nebo macešek je letos inspirovaná čtyřista čtyřicátým výročím založení Univerzity Palackého v Olomouci.

Ještě je třeba rozmístit poslední květináče s muškáty, upravit záhonky a dokončit poslední drobnosti. Už ve čtvrtek začíná na olomouckém výstavišti jarní Flora. Organizátorům zkomplikovala přípravy dlouhá zima, ale barevné a vonící květy jsou vidět už teď téměř všude.  

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

„Lákadlem pro návštěvníky může být holandská zahrada, která bude čítat pět tisíc rozkvetlých tulipánů, hyacintů, narcisů, které jsou dovezeny právě z Holandska,“ uvedl Jiří Uhlíř, ředitel Výstaviště Flora.

Jedním z motivů letošní Flory bude i propojení květinové výstavy s připomenutím čtyřista čtyřicátého výročí od založení Univerzity Palackého.

„Naším záměrem je ukázat artefakty z jednotlivých fakult. Vyzdobit je tak, aby byly rozkvetlé a krásné,“ upřesnil Jiří Uhlíř.

Kromě toho také návštěvníci uvidí, jak se dá využít věda při pěstování květin.

Letošní jarní Flora se nese v duchu venkovní zahrady, a to i kvůli tomu, že se přestavuje hlavní pavilon A. Organizátoři proto přesunuli květiny do parku. Výstava začíná už ve čtvrtek a potrvá do neděle.