Novela zákona ohrožuje provoz Novodobých sanitek

Moravskoslezský kraj - Vozí za úplatu nemocné a staré lidi do zdravotnických zařízení a mají strach o svou budoucnost. Provozovatelé Novodobých sanitek musí podle novely zákona od 1. května splňovat stejná kritéria jako taxikáři. Jejich provoz to natolik prodraží, že už údajně nebudou schopni dále podnikat.

Stovky nemocných, starých nebo handicapovaných lidí měsíčně využívá službu Novodobá sanitka. Téměř devadesátiletá Štěpánka Halířová takto jezdí na odběry krve. Pracovníci sanitky ji vyzvednou před vchodem, zajistí invalidní vozík a přepraví ji na vyšetření, kde na ni počkají, aby jí pomohli vyzvednout léky a odvezli ji zpátky domů. Tuto službu paní Halířová využívá i čtyřikrát měsíčně. Bez doprovodu by už návštěvu lékaře nezvládla. Za odvoz a pomoc u lékaře zaplatí osmdesát korun. V ceně už je zahrnut doprovod, pomoc i vyzvedávání léků.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

O výhody novodobé sanitky teď zřejmě lidé přijdou. Novela zákona platná od 1. května jim totiž ukládá stejné podmínky jako taxikářům. Do podnikání budou muset  investovat několikanásobně více.

„To, že budeme muset fungovat jako taxislužba pro nás znamená, pořídit si taxametr, označení taxi a zvětší se nám pojistky za auto,“ uvedla Romana Tvarůžková, provozovatelka Novodobé sanitky.

Podle právníků stát novelou znemožnil tisícům lidí podnikání a změnil pravidla uprostřed hry. První lidé už dokonce zvažují žaloby za ušlý zisk.

Podle právníků se vzhledem k počtu subjektů, podnikajících v tomto oboru podnikání, může jednat o částky šplhající do milionů až desítek milionů korun.

Mluvčí ministerstva dopravy tvrdí, že novela zákona o silniční dopravě neznemožňuje podnikání v osobní přepravě osobními automobily, pouze mu stanovuje určité mantinely a pravidla.

Začít podnikat a rozjet projekt Novodobé sanitky chtěly ještě před nedávnem desítky lidí v celé České republice. Po schválení novely zákona si většina z nich svůj záměr rozmyslela.