Dvořákova Olomouc nabídne Dagmar Peckovou i houslistu Kremera

Olomouc - Českou mezzosopranistku Dagmar Peckovou, jednoho z nejznámějších houslistů světa Gidona Kremera či zpěváka Miro Žbirku se symfonickým orchestrem nabídne letos svým návštěvníkům festival Dvořákova Olomouc. V programu je pět koncertů, ale i filmové projekce či hudebně-literární pořad. Festival začne 1. května, závěrečný koncert se odehraje 25. května. Novinářům to dnes řekl ředitel Moravské filharmonie Olomouc Vladislav Kvapil.

Zahajovací koncert v chrámu svatého Mořice naplánovali zástupci filharmonie na den spojený s výročím úmrtí skladatele Antonína Dvořáka, kterému je festival věnován. „Zahajovací koncert bude patřit skladateli Johannesu Brahmsovi, který byl velkým Dvořákovým přítelem. Jeho Německé requiem představuje vrcholné dílo z období romantismu,“ uvedl Kvapil.   

Mezi největší festivalové lahůdky patří vystoupení houslisty Gidona Kremera, který do olomoucké Reduty přijede 10. května se svým komorním souborem mladých hudebníků Kremerata Baltica. Festival nabídne také jedno z mála vystoupení mezzosopranistky Dagmar Peckové v tuzemsku. Naplánováno je v Redutě na 21. května a koncert je již podle pořadatelů vyprodán.  

Velkého zájmu se bude těšit i koncert Miro Žbirky ve Sportovní hale Univerzity Palackého, který 25. května festival uzavře. Vystoupí společně s Moravskou filharmonií. „Zúčastnili jsme se již jeho narozeninového koncertu v Praze a v Bratislavě. Řekli jsme si, že by bylo škoda tento projekt nepředstavit. Jeho melodické písně spojení se symfonickou hudbou vyžadují,“ podotkl ředitel olomoucké filharmonie.

Mezi atraktivní představení patří také vystoupení 13 korejských violistů Ola Viola Sound v prostorách Vlastivědného muzea. Lidé se však mohou těšit i na hudebně-literární pořad, ve kterém bude hudbu Bedřicha Smetany doprovázet četba skladatelovy korespondence v podání Valérie Zawadské. 

Součástí festivalu bude i letos v kině Metropol promítání grotesek s doprovodem orchestru a také snímku se vztahem k hudbě. Letos to bude film Ivana Passera z roku 1965 Intimní osvětlení. 

Festival Dvořákova Olomouc navazuje na původní Olomoucké hudební jaro, které bylo založeno v roce 1958 a patří k nejstarším hudebním festivalům vážné hudby. Zasvěcení festivalu Antonínu Dvořákovi vysvětluje vedení filharmonie zejména blízkým vztahem skladatele k Olomouci, kde úzce spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.