Znojmo oživilo staletou tradici městské vinice. Teď v ní nabízí i ochutnávky

Znojmo – Přímo v centru Znojma, na svahu pod chrámem svatého Mikuláše a Starým městem, vznikla městská vinice. Rajská vinice obnovila tradici, která ve městě vína zanikla už v 19. století. U vinice teď vyrostl i degustační stánek, kde mohou obyvatelé i návštěvníci města ochutnat deset odrůd vín zařazených do systému VOC Znojmo. Víno z Rajské vinice zatím chybí, vinohrady totiž začnou plodit až příští rok.

Sauvignon, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský – to jsou odrůdy vína typické pro znojemský region a právě ty tvoří základ Rajské vinice, která pomalu roste v centru Znojma. Vinařství Lahofer, který se do obnovení tradice dávno zaniklého městského vinohradu pustilo, je začalo sázet už před třemi lety.

Teď vinařství otevřelo uprostřed vinice degustační stánek. „Návštěvníkům tu nabídneme možnost degustace deseti vzorků vín včetně všech odrůd zařazených do apelačního systému VOC Znojmo. Kromě toho ještě během této sezony doplníme okolní vinohrad o informační tabulky, které budou seznamovat návštěvníky s jednotlivými odrůdami vína, jež tu najdou, i s místem jako takovým. Navíc věřím, že se nám spolu s městem podaří kamenný domek, ve kterém je nyní degustační stánek umístěn, ještě letos zrekonstruovat,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel Vinařství Lahofer Daniel Smola.

Hovoří Filip Pitour z vinařské společnosti (zdroj: ČT24)

Otevírací doba degustačního stánku

Duben – květen: víkendy a státní svátky od 11:00 do 19:00

Červen – srpen: denně od 11:00 do 20:00

Září: denně od 11:00 do 19:00

Nejen svým umístěním, ale i způsobem výsadby je vinohrad nezvyklý – je vysazen takzvaně „na hlavu“. Keře nemají vedení z drátů, ale každá hlava bude mít vlastní oporu. První úrodu vinice vydá až příští rok, teprve tehdy dostanou milovníci vína příležitost ochutnat kvalitu zdejšího svahu přetavenou do vína.

Návštěvníkům anbídne Rajská vinice také naučnou vinici. Mezi typicky znojemskými odrůdami našli vinaři místo také pro keře dalších sedmnácti v tuzemsku nejčastěji pěstovaných odrůd.