Rekordní zájem o soutěž Podnikavá hlava

Olomouc - Rekordní počet účastníků přilákal letošní čtvrtý ročník soutěže o nejlepší podnikatelský záměr s názvem Podnikavá hlava, kterou vyhlašuje Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci.

Projekty odevzdalo 67 soutěžících – to je o 24 více než loni. Podle projektové manažerky Silvie Polánkové narostl hlavně počet odevzdaných přihlášek v kategorii Podnikatel v sukních, oproti loňskému roku se téměř zdvojnásobil. Jde o podnikatelské záměry, které připravily ženy nebo jsou pro ženy určeny. Letos v ní bylo přijato 25 projektů, před rokem to přitom bylo jen 13 projektů. Stoupl i počet zúčastněných středoškoláků.

Odborná porota vybere do 16. května deset finalistů. Veřejné finále se pak uskuteční o týden později ve Vědeckotechnickém parku. Vítěze čeká finanční odměna, zázemí pro podnikání i pomoc odborníků. 

Soutěží dosud prošlo přes sto začínajících i zkušených podnikatelů, studentů nebo i důchodců. Porota hodnotila řadu zajímavých nápadů – třeba záměr vytvořit virtuální hřbitov pro zvířata, pořizovat obrazy DNA, organizovat filmové párty pro děti či péct z jedlého papíru reklamu na chléb. V loňském ročníku zvítězila s projektem na výrobu bylinkových sirupů Kamila Báťková.