Na koleje vyjede unikátní legionářský vlak

Olomouc - Na kolejích se objeví unikátní kopie vlaku, který za první světové války používali českoslovenští legionáři v Rusku. Stavbu repliky iniciovala legionářská obec a historická souprava bude i pojízdnou expozicí. Od vzniku první jednotky dobrovolníků uplyne příští rok 100 let.

Během první světové války urazili vojáci československých legií ve vlaku po Transsibiřské
magistrále tisíce kilometrů. Legionáři sháněli vagóny, kde se dalo a i dnes vzniká kopie vlaku po částech. V Olomouci se staví vagón, který sloužil jako pojízdná ošetřovna. A další dva vozy jsou před dokončením na druhém konci republiky, v Konstantinových lázních.

Události o replice legionářského vlaku (zdroj: ČT24)

Jako základ slouží staré vyřazené vozy, nástavbu dělají řemeslníci podle dobových fotografií. Vagóny mají odježděno sto let a po přestavbě vršku je čeká generálka podvozků, aby mohly na koleje.

Lokomotiva potáhne třeba výzbrojní, ubytovací nebo výstrojní vůz. Sibiř kdysi křižovalo na 250 takových vlaků. O koleje bojovali legionáři s Němci a poté s ruskými bolševiky.

„Aby si Češi uvědomili, z čeho vzešli a kde jsou jejich kořeny a řada těch myšlenek ideálů zakladatelů státu je důležitá i v dnešní době, to je hlavní cíl celého toho projektu, nejen připomenout sté výročí,“ uvedl místopředseda Československé obce legionářské Jindřich Sitta.

Kompletní vlak by měl po českých železnicích začít jezdit od roku 2014 při příležitosti 100. výročí vzniku prvních dobrovolných legionářských jednotek a připomínat slavné legionářské tradice. Symbol legií bude jezdit šest let po českých městech.