Rajko Doleček oslavil 60 let ve Fakultní nemocnici Ostrava

Ostrava - Už šedesát let léčí profesor Rajko Doleček v ostravské fakultní nemocnici. Lékař, který byl populární především z televizních obrazovek i ve svých osmdesáti sedmi letech kromě své lékařské praxe stále píše knihy a do důchodu se zatím nechystá.

S nemocnicí se stěhoval z Ostravy-Zábřehu do Poruby, zažil v ní změnu režimu a krok udržel i s rychlým vývojem medicíny v posledních letech. Rajko Doleček přesto dál dvakrát týdně ordinuje.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Je vitální, má nádherný přístup k práci, celý život nedělá nic jiného, než pracuje, pracuje a pracuje,“ uvedl Leopold Pleva, přednosta Traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava.

Rajko Doleček nastupoval do fakultní nemocnice v Ostravě v době, kdy v Československu začalo televizní vysílání. Právě prostřednictvím televizních obrazovek učil Čechy a Slováky zdravě jíst.

„V roce 1971, 1972 jsem navrhl, že bych mohl udělat seriál. Napsal jsem Nebezpečný svět kalorií, který měl deset dílů,“ uvedl Rajko Doleček.

V posledních letech píše knížky o rozpadu Jugoslávie a chystá se přednášet i medikům na nově vzniklé Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Jak sám říká, pracovat ho pořád baví.

Svůj neutuchající elán komentoval profesor Doleček slovy: „Člověk pozoruje, že stárne, jeho bývalí medici se stali primáři, docenty, odcházejí do důchodu a já jako stará válečná loď jsem pořád tady.“