Ředitel Centra kultury a vzdělávání dostal výpověď

Ostrava - Rozpor a překvapení vyvolalo odvolání ředitele ostravského Centra kultury a vzdělávání. O výpovědi Filipa Rohana rozhodla na mimořádném zasedání rada Moravské Ostravy a Přívozu zastoupená jednou politickou stranou - Ostravakem.  S rozhodnutím nesouhlasí koaliční ČSSD ani část kulturní veřejnosti.

Centrum kultury a vzdělávání v Ostravě nabízí kulturu všeho druhu. Filip Rohan centrum vedl šest let. Každoročně si za své výsledky vysloužil finanční odměnu. Tu mu obvod navrhl i letos. Dva týdny na to ale řediteli místo peněz přišla výpověď.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Existují určité osobní spory, které se táhnou rok. Vyvrcholilo to touto situací, takže překvapen nejsem a v podstatně jsem to čekal,“ uvedl Filip Rohan, odvolaný ředitel.

Podle místostarosty Moravské Ostravy a Přívozu k odvolání Filipa Rohana vedla dlouhodobá nespokojenost s předkládanými návrhy na konání kulturních akcí a chyběla i aktivita ve věci získávání financí z vnějších zdrojů.

Rozhodnutí radnice zaskočilo zástupce předních kulturních organizací města. Obvodu zaslali nesouhlasný dopis. Argumentují třeba vzrůstající návštěvností akcí. V případě Minikina je rekordní. Ne nepodstatná je také spolupráce s významnými partnery, jako je pražský Goethe-Institut.

„Jeho odvolání mě udivilo, protože Centrum vykazuje dlouhodobě velice kvalitní výsledky, na které může být Ostrava hrdá,“ Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava. 

Odvolání Filipa Rohana bylo prvním bodem mimořádné schůze z 15. dubna. Rada tehdy zasedla ve čtyřech členech. Všichni za politické hnutí Ostravak.

Jmenován už byl i nástupce. Bez výběrového řízení se jím stal starosta dobrovolných hasičů a podnikatel v kovovýrobě Martin Vidura.