Vrcholí přípravy na Noc kostelů 2013

Ostrava – Přípravy na mezinárodní akci Noc kostelů vrcholí. Ostravsko-opavská diecéze otevře návštěvníkům bezmála 130 kostelů a modliteben.

„Za Noci kostelů se na mnoha místech otevřou dveře kostelů a modliteben a nabídnou návštěvníkům možnost prožít v noční atmosféře setkání s křesťanstvím prostřednictvím programů, jež připravují společenství věřících, kteří jsou ve svém kostele doma,“ uvedl mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Kostel sv. Václava v Ostravě
Zdroj: ČT24

Účastníci akce budou mít k dispozici tzv. poutnický pas, který jim stejně jako loni usnadní orientaci po sakrálních místech. Letos poprvé k němu organizátoři přidají i sběratelské kartičky, na kterých budou kromě vyobrazeného místa i základní informace. Ti návštěvníci, kteří získají alespoň sedm kartiček, pak mohou získat i sběratelské album. 

„Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti,“ dodal Pavel Siuda.

První Noc kostelů se konala v roce 2005 v Rakousku. Postupem času se rozšířila do Německa, Nizozemí, Estonska a na Slovensko.

U nás se Noc kostelů poprvé konala v roce 2009 v Brně. Po velkém úspěchu se akce rozšířila po celé republice.

Letos se Noc kostelů uskuteční 24. května a její motto zní „Potom už nebude den ani noc, ale v čase večera bude světlo.“ (Zach 14,7) Motto vybral Vít Zatloukal, biskupský vikář pro pastoraci Ostravsko-opavské diecéze: „Otevřené kostely se v naší milostiplné noci mohou stát majákem naděje pro každého člověka, který hledá jako Zachariáš trvalou záchranu, spásu.“