Lidé si připomněli boj o Karpaty

Strání - Na bitvu o Bílé Karpaty zavzpomínali po 68 letech pamětníci, příznivci vojenské historie i běžní návštěvníci. Rekonstrukce bitvy se každoročně setkává s velkým zájmem lidí. Na jedné straně stojí sovětská a rumunská vojska, hornaté česko-slovenské pomezí brání armáda německá. Tak vypadal v roce 1945 jeden z posledních ostrých bojových střetů 2. světové války. A podobný scénář má i rekonstrukce bitvy.

Pohraniční Strání bylo strategickým bodem. Tisíce vojáků o něj vedly boj dlouhých 13 dnů. Němci se v členitém údolí dobře zakopali, útočící Sověty a Rumuny museli zdržet co nejdéle, aby nebyla německá armáda na Moravě obklíčena.

Největší atrakcí dnes byla polní nemocnice. Ta byla před 68 lety plně vytížená. Na obou stranách padla tisícovka vojáků, stovky dalších byly zraněny. Oběti byly ale i mezi civilními obyvateli. „Padlo na dvacet civilistů, konkrétně z mé rodiny to byli dva lidé,“ vzpomíná starosta Strání Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

No comment: Rekonstrukce bitvy o Strání (zdroj: ČT24)

Stejně jako na konci 2. světové války i dnes dlouhou zákopovou válku nakonec rozhodlo sovětské dělostřelectvo. Jeho kanonáda zničila ve vesnici 300 domů. Loni se přímo na tehdejší frontové linii usmířili dva muži. Syn velitele německé divize wehrmachtu a vnuk velitele rumunské královské divize. Obě divize se utkaly v bitvě o Strání. „Když vidím tu krásnou krajinu a představím si ty kruté boje a spoustu mrtvých … Ale my jsme teď tady … Jsem šťastný … Už se to nebude nikdy opakovat … Nikdy…,“ věří Dieter Längenfelder, syn německého generála.

Podle historického scénáře i dnes museli vyhrát osvoboditelé. Narozdíl od roku 1945 si ale s protivníkem podali ruce.