Štěpánek i Kvitová jsou ve druhém kole

Madrid - V prvním kole tenisového turnaje v Madridu vydřela postup Petra Kvitová, naopak rychle prošel do druhého kola Radek Štěpánek. Světová osmička Kvitová otočila zápas s Yaninou Wickmayerovou z Belgie a vyhrála 4:6, 7:5 a 6:4. Její další soupeřkou bude Slovenka Daniela Hantuchová. Štěpánek zdolal Australana Bernarda Tomice 6:3, 6:2 a čeká ho druhý nasazený Švýcar Roger Federer.

Kvitová se přitom na postup hodně nadřela. Po ztrátě prvního setu totiž ve druhé sadě neudržela vedení 5:3 a v rozhodujícím setu zase musela otáčet nepříznivé skóre 2:4. Náskok Wickmayerové ale vymazala ziskem čtyř gamů za sebou.

Další dvě české tenistky v prvním kole skončily. Lucie Šafářová podlehla Jekatěrině Makarovové 2:6, 5:7, přestože v druhém setu vedla už 5:2. Klára Zakopalová skrečovala utkání s další Ruskou Marií Kirilenkovou, s níž prohrávala 3:6 a 1:2. V mužské dvouhře ještě nastoupí večer Radek Štěpánek proti Bernardu Tomicovi z Austrálie.

Štěpánek vyhrál druhou z pěti dvouher po lednové operaci krční páteře. Tomice, který je v žebříčku ATP hned za ním, čtyřiatřicetiletý český hráč porazil v Madridu stejně jako loni ve dvou setech. Ani jednou neztratil podání a po 64 minutách slavil postup, když proměnil při svém servisu třetí mečbol. S Federerem si zahraje počtrnácté v kariéře, bývalou světovou jedničku dokázal porazit dvakrát a vždy na antuce.

Ještě před úvodním zápasem skončil turnaj pro Američanku Venus Williamsovou, která odstoupila kvůli problémům se zády. Bývalou světovou jedničku nahradila v pavouku Švýcarka Stefanie Vögeleová, která však okamžitě vypadla s domácí Anabel Medinaovou Garriguesovou.

Lépe se vedlo mladší sestře Venus a obhájkyni titulu Sereně. Světová jednička sice první set s Juliou Putincevovou vyhrála až v tie-breaku, v následující sadě ale kazašské hráčce povolila jediný game.