Majitele firmy Exelsior Group policie stíhá jako uprchlého

Bohumín - Majitele jedné z největších firem na recyklaci odpadů v Evropě Radomíra Pruse, stíhají policisté jako uprchlého. Prusova firma Exelsior Group sídlí v Bohumíně a podle policistů má na svědomí dotační podvod za více než tři sta milionů korun. Kromě Radomíra Pruse policisté už dříve obvinili i tři manažery firmy. Prus ale před zatýkáním odjel do zahraničí a zatím se policistům neozval.

Hlavní sídlo firmy Exelsior Group v Bohumíně 15. dubna doslova oblehly desítky policistů. V poutech odvedli dva manažery a obchodního partnera z Karviné. Majitel firmy Radomír Prus několik hodin předtím odletěl do zahraničí. Na jeho návrat čekali policisté tři týdny, jenže nepřijel. Teď ho obvinili jako uprchlého. Další kroky budou následovat.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Jsou zvažovány možnosti, jak zajistit obviněného pro řízení v České republice. Do úvahy připadá příkaz k zatčení,“ informoval Karel Kalda, státní zástupce. 

Proč se Radomíru Prusovi podařilo před zatčením odletět, když ho protikorupční policie téměř půl roku monitorovala, nechce její mluvčí zatím komentovat.

Radomír Prus se emailem ozval České televizi. Jakékoliv pochybení odmítl. Policisté mu podle jeho slov zničili dvacetiletou kariéru v byznysu a přetrhali mu rodinné vazby. Žalobce ale trvá na svém. Prusova firma nelegálně získala přes tři sta milionů korun ze státních dotací. „Už v žádosti o dotace byly uvedeny nepravdivé skutečnosti, konkrétně spoluúčast žadatele, která fakticky neexistovala,“ informoval Karel Kalda, státní zástupce.

Žalobce sice obviněným zmrazil jejich osobní účty u bank, firma s pobočkami v Polsku a na Slovensku ale funguje dál. Jen tady v Bohumíně zaměstnává sto lidí.

Podle slov technického ředitele firmy Exelsior Group je celá technologie v provozu, veškeré dodavatelsko-odběratelské vztahy fungují nadále jako předtím a zaměstnanci nemusí mít strach o práci.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, přes které tekly dotace do Prusových firem, hodlá přes finanční úřad vymáhat peníze zpět.