Lidé z Frýdlantu jsou proti výstavbě energetického centra

Frýdlant nad Ostravicí - Boj o kotelnu na výrobu elektřiny a tepla vypukl ve Frýdlantu nad Ostravicí. Místní lidé podepisují petici proti záměru výstavby energetického centra v průmyslové zóně. Obávají se zhoršení ovzduší a také hluku. Soukromá firma naopak projekt brání s tím, že emise budou minimální. Projekt bude teď posuzovat kraj.

Průmyslový areál je na dohled sídliště s ulicí Harcovskou. Bydlí zde i Eva Gřesová. Jako většina ostatních lidí další komíny odmítá. Je jí podezřelé, že se tuto novinku lidé v okolí dozvěděli na poslední chvíli.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Podle slov Karin Borejové, místní podnikatelky, zase možná o spalovnu ani tolik nejde. Nejnevětší problém vidí v náklaďácích, které tudy budou jezdit. Zdá se jí to neekologické.

Letáky proti energetickému centru město doslova zaplavily ze dne na den. Na desítkách kopií petice jsou už teď stovky podpisů.

Osm kogeneračních jednotek má zaplnit léta opuštěný sál bývalého kulturního domu Ferrum. Územní plán to nezakazuje, radnice je přesto proti. 

„Společnost, která se tady pokouší vystavět energetické centrum, vůbec nevešla v jednání s městem Frýdlant nad Ostravicí. A dále si samozřejmě nenecháme ničit životní prostředí,“ uvedla Helena Pešatová, starostka Frýdlantu nad Ostravicí.

Investor, firma Laskin Invest, odmítá tvrzení, že jde o spalovnu. Z dřevní štěpky se bude zahříváním uvolňovat plyn. Jeho spalováním pak vznikne elektřina a teplo. Za technologii ručí i vědci z Vysoké školy báňské. Podle nich je u nás pár instalací, které už běží a nebyl s nimi žádný problém.

„Město nebylo informováno, neboť zatím to byl záměr a bylo třeba shromáždit veškeré doklady k tomu, aby se mohlo město informovat již exaktně. Emise jsou zhruba na úrovni dvou rodinných domů,“ uvedla Magdaléna Poncza, právní zástupkyně investora.

Stavbu energetického centra teď posoudí kraj. Ten by měl do konce května rozhodnout, zda se bude u kotelny posuzovat vliv na životní prostředí. To by plánované podzimní zahájení stavby za sto šedesát milionů zdrželo třeba i o dva roky.