Jednatel stavební společnosti z Ostravy okradl šest firem o téměř šest milionů

Ostrava – Kriminalisté z Ostrava obvinili ze zvlášť závažného podvodu pětatřicetiletého jednatele ostravské stavební firmy. Viní ho z toho, že objednával velké množství zboží, ale neplatil faktury. Škoda dosahuje pět a půl milionu korun. Policisté zatím zjistili šest firem z Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka a Brněnska, které v letech 2010 a 2011 okradl. „Jednu z firem připravil o téměř dva miliony korun,“ uvedla mluvčí krajské policie Soňa Štětínská.

Firma, kterou obviněný zastupoval, byla ve velmi špatné finanční situaci. Stav pohledávek a závazků dosahoval milionových hodnot. „Obviněný muž si byl vědom toho, že nemůže plnit závazky, přesto od různých firem objednával a odebíral různé zboží, objednával si provedení prací. Platil zálohy, zůstatky ne. V některých případech naplatil vůbec nic,“ vysvětlovala Štětínská, v čem spočívá provinění obviněného.

Policie důkladně prověřila oznámení poškozených. „Kriminalisté zjišťovali informace od desítek lidí, prováděli finanční šetření a analyzovali zajištěné dokumenty,“ řekla Štětínská a dodala, že spisový materiál už má zhruba osm set listů.

Muži hrozí za zvlášť závažný podvod pět až deset let vězení.