Olomoučtí policisté dnes ráno kontrolovali cyklisty

Olomouc - Důkladnou prohlídkou prošli všichni, kteří projížděli po ulici Šlechtitelů. V pondělí totiž začal celosvětový týden bezpečnosti na silnicích, a tak se dopravní experti věnují těm nejohroženějším účastníkům provozu, tedy cyklistům a chodcům.

Scénář nehod z policejních šanonů byl vždy téměř stejný. Řidič cyklistu přehlédl. Na českých silnicích takovým způsobem ročně zemře až sedmdesát lidí. Řada kolařů je totiž ke své bezpečnosti lhostejná.

Během dvouhodinové kontroly projel kolem hlídky jen zlomek lidí, kteří měli své kolo v pořádku.

Policisté a pracovníci BESIPU kontrolují před sezónou cyklisty dvakrát týdně po celém kraji.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Na některých kolech chyběla bílá odrazka zepředu a často i zadní červená. Jen málo kol bylo vzorně vybaveno a mělo přední, zadní i boční odrazová skla, včetně skel na pedálech.

Tento týden se v rámci celosvětové akce policisté zaměří i na chodce. Právě ti jsou nejzranitelnějšími účastníky provozu.

Podle slov preventisty Petra Čunderleho nemusí být chodec ze zákona označený nijak, ale je dobré, když má na sobě světlé oblečení a reflexní prvky.

Ohroženost chodců potvrzují i statistiky Evropské komise. Třiceti tisíc obětí silničního provozu tvoří dvacet jedna procent právě oni. Co se nehod ve městech týče, tvoří pěší téměř polovinu obětí. Česko je v evropském měřítku na čtrnáctém místě. Nejméně chodců zemře v Nizozemsku, nejvíce zase v Irsku.