Ondřej Blaho: Nálepky „rosnička“ bych se už rád zbavil

Ať je vám blaho. Touto hláškou se pravidelně loučil s diváky počasí v Dobrém ránu Ondřej Blaho. Sice už to bude rok, kdy se v obnoveném ranním pořadu České televize přesunul od sluníček a mráčků na místo moderátora, jak ale prozradil, lidé se ho neustále vyptávají, jak bude.

Jak se z Vás stala „rosnička“ v Dobrém ránu?

Volala mi maminka, že v televizi viděla pozvánku na casting a že bych tam měl jít. Tak jsem si řekl, že bych to mohl zkusit. Moc jsem si ale nevěřil, protože nikdy před tím jsem žádnou zkušenost před kamerou neměl. Byl jsem rád vůbec za to, že jsem si to mohl vyzkoušet. Potom mi volali, že jsem je zaujal, jenomže na hlavního moderátora to bohužel zatím nebude kvůli mým malým zkušenostem. Ale že by se jim líbilo, kdybych dělal počasí. Nejdřív jsem si myslel, že si ze mě dělají legraci.

Bylo pro Vás obtížné se do této role vžít vzhledem k tomu, že jste neměl znalosti z meteorologie?

Bylo to náročné. Vždycky jsem si říkal, na co řešit rosný bod a podobné věci? Většinou mi stačila informace, jestli si s sebou mám vzít deštník, nebo ne. A podle toho to asi i vypadalo. O mém moderování počasí jsem se ovšem bavil i s Taťánou Míkovou, a ta mi řekla, že podle ní to nebylo úplně nejhorší. Všem meteorologům jsem naštěstí slíbil, že už jim nebudu kazit pověst.

Chodily Vám i nějaké reakce od diváků nebo lidí z Vašeho okolí?

Chodí dodnes. Spousta lidí zřejmě ani neví, že v Dobrém ránu jsem už moderátor, což je pro mě velká čest a splnění snu. Ale stejně se mě všichni pořád ptají, jaké bude počasí! (smích) Rozčiluje mě to, ale co nadělám.

Dobré ráno
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V té době jste už pracoval jako moderátor v rádiu.

Ano, tak jsem začínal, rádio mě vychovalo.

K profesi moderátora jste vždy směřoval?

Vůbec ne! Ještě na škole jsem býval velký průšvihář a zarytě razil heslo, že člověk to klidně může někam dotáhnout i bez vysoké školy. Moc jsem se neučil, a podle toho taky vypadá mé vzdělání. Po škole jsem nějakou dobu dělal v různých firmách rádoby finanční poradenství, což mi pomohlo alespoň v tom, že jsem si prořízl pusu a naučil se komunikovat s lidmi, a to i s těmi mnohem staršími. Pak jsem se ale rozhodl, že musím vypadnout z domu a naučit se starat sám o sebe. Myslím si, že moje maminka to se mnou neměla vůbec jednoduché… A tak jsem se přestěhoval do Brna a začal hledat práci. Zaujal mě inzerát na mediálního konzultanta pro jedno rádio. Jelikož mám maturitu z ekonomie a účetnictví, tak jsem si řekl, že dělat obchodníka by mohlo být fajn. Že to bylo v rádiu, jsme vnímal jako plus. Jenomže po necelém roce jsem toho nechal. Nebavilo mě to a neměl jsem ani dobré výsledky. Pořád jsem pošilhával po mikrofonu - ale to až díky tomu, že jsem se do toho prostředí dostal.

Jednou mě jedna kolegyně vzala do vysílání, abych si to zkusil. Když potom z rádia odcházela, tak jsem dostal nabídku, že bych mohl vzít její časy. Nejdřív to byly jen dva nebo tři dny v týdnu večer, postupně jsem ale začal pracovat přes celý týden, takže večerní čas od 19 do 22 byl můj. Bylo to super. Potom přišel casting do televize a už to jelo.

Ondřej Blaho:
„Když se mě někdo zeptá, co vlastně dělám, tak nikdy nevím, co mám odpovědět. Když řeknete, že jste moderátor, tak si většina lidí hned představí Leoše Mareše, velkou hvězdu s miliony. Proto říkám, že mám trafiku na Masaryčce. Abych měl klid.“


Říkal jste, že moderování Dobrého rána se stalo Vaším snem.

Byť jsem dělal jen počasí, kde jsem dostal prostor dvě minutky za půl hodiny, nakoukl jsem díky tomu do televizní práce. Líbilo se mi být u toho. Poznal jsem, jak to funguje, a seznámil se se zajímavými lidmi, které bych jinak nepotkal nebo by se se mnou v životě nebavili. Člověk pak začne uvažovat, jaké by to asi bylo, kdyby to moderoval on sám.

A zanedlouho to už bude rok.

Osmnáctého června to bude rok.

Jak vzpomínáte na svůj první den moderování Dobrého rána opravdu „naostro“?

Nespal jsem! Nespal jsem ani hodinu, jak strašně jsem byl nervózní. Přál jsem si, aby diváci Dobré ráno hned neodsoudili za to, že už tam není jejich oblíbený Honza Musil… Řekl bych, že nakonec to dopadlo docela dobře. Přeju si, aby se lidem s námi dobře vstávalo a aby se na nás dívali. Myslím si, že značka České televize nám dává velkou výhodu v tom, že si můžeme dovolit pozvat i hosty, kteří by do podobných pořadů na komerčních stanicích v životě nešli, protože to nemají zapotřebí. Ale když se rozhodnou, že brzo ráno pojedou z Prahy do Brna jenom proto, aby si tady s námi dvě a půl hodiny povídali, tak je to obrovská čest.

Často mezi hosty nejsou jen herci a další slavní lidé, ale objevují se tam i odborníci z různých vědeckých oborů. Jak se na tyto rozhovory připravujete?

Nemyslím si, že by to bylo vyloženě náročné. Jasně, kdybych s těmito lidmi měl vést několikahodinový rozhovor, pak by to bylo na přípravu velmi náročné. Ale vzhledem k tomu, že tito lidé obvykle mají v celém vysílání prostor celkově deset nebo patnáct minut, tak se to dá. Navíc mám kolem sebe spoustu známých vysokoškoláků, a pokud opravdu nevím, třeba když má přijít například jaderný fyzik, tak rozhodím mezi známými sítě a zeptám se jich, co by laická veřejnost ocenila za informace. Já jsem „hérečka“, takže se minimálně umím tvářit tak, že tomu hrozně moc rozumím. Stejně jako u toho počasí! (smích)

Studio nového Dobrého rána
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Máte šanci mluvit dramaturgům do výběru hostů?

Určitě ano, ale upřímně řečeno, zatím mám málo zkušeností na to, abych dokázal odhadnout, kdo se pro náš pořad opravdu hodí. Lenny je v televizi už jedenáct let, takže zkušeností má mnohem víc, a mluví do výběru určitě častěji než já. Myslím si, že časem se asi taky osmělím, a začnu přicházet i s vlastními nápady.

Co Vás na Dobrém ránu baví nejvíc?

Baví  mě celý ten proces, od začátku, kdy si ráno před vysíláním s klukama ze štábu dáme kafe a cigárko,  až po to, jak všichni po vysílání dojídáme navařené dobroty. To, že tam jsou skvělí hosté, to, že je to živý přenos a je v tom i adrenalin. Tohle vás nemůže nebavit, protože se tam neustále něco děje. A hlavně jste jako moderátor na obrazovce neustále a mladý kluk zkrátka potřebuje to své ego trochu nabudit. Jasně, jsou i věci, které mě moc nebaví, ale zrovna si na nic jiného kromě vstávání nemůžu vzpomenout. Kdyby se vysílalo odpoledne, tak jsem asi nejšťastnější člověk na světě! (smích)

V kolik musíte vstávat?

Zhruba ve čtyři patnáct. Naštěstí bydlím jen kousek odsud.

Ondřej Blaho a Lenny Trčková
Zdroj: ČT24



Stále při tom pracujete i  v rádiu. Je náročné udržet pozornost i tam, když za sebou máte ranní vysílání v televizi?

Jde to, ale někdy to není úplně jednoduché. V televizi končíme o půl deváté, potom  máme ještě poradu na další den. Domů se dostanu kolem půl desáté. Většinou pak jdu ještě na chvilku do postele dospat to, co jsem nestihl v noci. I když mám Dobré ráno, tak večer nedokážu usnout dřív než kolem půlnoci. Odpoledne jdu do rádia,  kde vysílám do šesti. Potom si jdu zahrát třeba fotbálek, abych měl nějaký pohyb. Domů přijdu kolem deváté, nachystám si věci do televize a zase jdu spát.

Díky Dobrému ránu je z Vás najednou známá tvář. Postřehla jsem, že Vás před časem propral i bulvár, kterým proletěly Vaše poněkud choulostivé snímky stažené ze soukromého facebookového účtu…

Už je to docela dávno. Stalo se to v době,  kdy jsem ještě dělal počasí. Bral jsem to jako srandu. Pár mých kamarádů se zasmálo. Myslím si, že každý soudný člověk pochopil, že to byla jen srandovní fotka z dovolené, já jsem se za ni nestyděl. Nečekal jsem, že z toho někdo udělá aféru. Takových blbostí se v bulváru objeví asi šedesát za den… Je ale jedna věc, co nesnáším na svých kamarádech. Kdykoliv někam přijedeme, tak hned všude začnou rozhlašovat, že jsem „ten z Dobrého rána“, aby to všichni kolem věděli. Když mě někdo pozná sám od sebe, tak dobře, ale nemám potřebu se takto zviditelňovat. Chci mít svůj vlastní klid. Pro mě je hlavní, že dělám práci, která mě moc baví.

Myslíte si, že Vás Dobré ráno v něčem výrazně změnilo?

Uklidnil jsem se. Když jsem ještě dělal jen v rádiu, tak jsem byl spíš takový ten „partyboy“, co často musel jezdit po diskotékách a dělat tam lacinou zábavu pro teenagery. Vzhledem k tomu, že Dobré ráno je na veřejnoprávní televizi a že je to pohodový lifestylový pořad, tak už rozhodně nejsem tak divoký.

Dobré ráno - Ondřej Blaho a Lenny Trčková
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Máte nějaký svůj další profesní sen?

Určitě ano. Jednou bych rád udělal novodobou hudební soutěž, ale s opravdu kvalitní muzikou. Koncept by mohl být podobný jako v soutěžích na komerčních televizích, ale všichni by tam hráli výhradně vlastní muziku. Aby to nebylo o tom, že někdo nažene před kamery padesát tisíc nagelovaných frajerů, kteří si chtějí zazpívat Dvě malá křídla tu nejsou. Aby se ten samý prostor, který se dává pseudozpěvákům, dal i kapelám a hudebníkům, kteří dělají vlastní věci.

Jaký máte Vy sám vztah k hudbě?

Dřív jsem zpíval v kapele. Stále ještě funguje, hraje něco jako moderní metal.  Ne, že by se mi to přestalo líbit, ale s věkem i díky práci v rádiu jsem už otevřenější více různým stylům. Dnes by mě asi bavilo třeba funky nebo taneční muzika. Ne disko, ale líbí se mi Mig21, Vohnout, Monkey Business… Kéž bych na to měl čas.

Takže se možná někdy dočkáme kapely „Rosnička“…?

To vůbec! Od toho se už potřebuju úplně odstřihnout!

Pořad Dobré ráno mohou diváci sledovat každý všední den od 6.00 do 8.30 na programu ČT2. V jeho vysílání se po týdnu střídají brněnské a ostravské studio České televize. Brněnskou dvojici moderátorů tvoří Ondřej Blaho společně s Lenny Trčkovou.