Špilberk Food Festival: gurmánské delikatesy i kurzy vaření

Brno - Teprve druhý ročník gurmánského festivalu Špilberk Food Festival láká milovníky jídla z celé Moravy. Gastronomické zážitky z kuchyně nejlepších jihomoravských šéfkuchařů mají nalákat příznivce dobrého jídla a lahodných nápojů. Návštěvníci se například naučí, jak otevřít šampaňské šavlí, nebo jak správně připravit hovězí steak. Především ale budou ochutnávat, ochutnávat a ochutnávat.

Špilberk Food Festival hostí patnáct gurmánských restaurací. Ty připravily speciální festivalové menu, kterým chtějí prezentovat práci nejlepších šéfkuchařů z jihu Moravy. Návštěvníci si ale nemusí koupit celé menu, z každé restaurace mohou ochutnat třeba jen jeden chod. Na své si příjdou i milovníci kvalitního vína. Ti mají během festivalu možnost navštívit vinné degustace v Královské kapli hradu. Celkem se na festivalu prezentuje šestadvacet vinařství včetně Svazu vinařů ČR.

Organizátoři by ale rádi veřejnost také naučili, jak si dobré jídlo připravit, nejenom sníst. Škola vaření Divoká vařečka bude v pravidelných intervalech učit zájemce připravit zdravé a chutné pokrmy. Na programu je například hovězí steak s bramborovým rizotem a majoránkou nebo tzv. vysoký (rib eye steak) či nízký roštěnec. Škola vaření má ale omezenou kapacitu. Hodinový kurz vyjde účastníky na tři sta korun.

NO COMMENT: Špilberk Food Festival (zdroj: ČT24)

Kdy a kam vyrazit?

Špilberk food festival má v pátek otevřeno až do 23:00. V sobotu pak od 12:00 do 21:00, v neděli už od 11:00 do 19:00. Celým festivalem provází přední český šéfkuchař Dalibor Navrátil. Festival se koná na hradě Špilberk, a to za jakéhokoliv počasí. Od Galerie Vaňkovka (zastávka je u restaurace Potrefená husa) zajíždí až na hrad Špilberk pravidelná kyvadlová doprava. Autobusy jsou označeny logem ŠFF. Po celou dobu konání akce je navíc zajištěn doprovodný program pro děti.

Festival se snaží provázat dobré jídlo s příjemnou atmosférou. Gurmáni se při ochutnávkách mohou pokochat výhledem na město, protože celý festival se koná na nádvořích a terasách Špilberku. Milovníci méně známých tradic pak ocení kurz sabrage. Jedná se o netradiční způsob otvírání šampaňského šavlí při slavnostních příležitostech. Tato technika se stala velmi populární v napoleonské Francii. Díky tradici sabrage vznikl i speciální meč určený jen na otvírání šampaňského. K odříznutí hrdla lahve se přitom nepoužívá přímo ostří, ale paradoxně tupá strana čepele.

Vstupenky

Víkendová jednodenní vstupenka stojí na místě 450 korun, přičemž v ceně je nejen jednorázový vstup do areálu, ale také deset florénu v ceně 250 korun. Florén je oficiálním platidlem festivalu. Minimum florénů, které je možné zakoupit, je právě deset. Páteční vstupné je nejdražší, stojí 1450 korun, přičemž návštěvník získá hned třicet florénů, uvítací drink i možnost navštívit degustace.

Na festival zavítají i populární osobnosti. V sobotu bude vařit Zdeněk Pohlreich a v neděli program láká na cooking show držitele michelinské hvězdy Romana Pauluse. Velkou japonskou kuchařku představí v neděli odpoledne její autor Tomio Okamura.

Víkend plný jídla a pití: vinné trhy, fair trade a guláš

Více než devět set vzorků vín je k dispozici v rámci tradičních vinných trhů ve Valticích na Břeclavsku. Španělská konírna valtického zámku láká na trhy až do soboty, kdy se účastníci trhů pokusí překonat rekord v počtu přiťuknutí sklenkou vína. Rekordní číslo je z roku 2009, kdy se přiťuknutí zúčastnilo 532 lidí. Na valtické trhy pravidelně zavítá okolo pěti tisíc návštěvníků. Čeká tu na ně přes padesát různých vinných odrůd. Najčastěji Chardonnay, Ryzlink rýnský a Sauvignon.

Sobotní ráno se na řadě míst v zemi ponese ve znamení fair trade. Pikniky mají jednoduchý princip - lidé sami navaří, napečou nebo nakoupí fair tradové výrobky a sejdou se v parcích a na loukách. Na jižní Moravě se snídaně konají v Brně, ve Znojmě, Břeclavi, Tišnově nebo v Blansku. Přehled zapojených obcí najdete na webu Férových snídaní.

Fanoušci poctivého guláše mohou zamířit do Klentnice na sobotní Gulášfest. Akce, která se vloni konala úplně poprvé, měla velký úspěch a tak se ji organizátoři rozhodli zopakovat. Festival začíná v pravé poledne na dvoře obecního úřadu. Zájemci dostanou příležitost ochutnat několik druhů guláše přímo z kotlů. Uvaří je soutěžní týmy přímo z Klentnice, které mezi sebou budou bojovat o titul nejlepšího guláše.