Obyvatelé Orlové sepisují proti ubytovnám petici

Orlová - Rostou počty ubytoven, které vznikají už i z rodinných domů. Obyvatelé Orlové se proti nim brání peticí. Vadí jim zvyšující se kriminalita a nepořádek v okolí ubytovacích zařízení. Město tvrdí, že s tím nic dělat nemůže. Chybí mu údajně opora v zákonech.

Ubytovny v Orlové vznikají už i z domů ve vilových čtvrtích. Dělnická ulice v městské části Poruba patřila dříve k těm klidnějším. Pak z jednoho z domů vznikla ubytovna.

„Budeme se snažit vytvořit takové kroky, aby další ubytovny už nevznikaly,“ uvedl Radislav Mojšíšek, místostarosta Orlové.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

V areálu bývalého dolu Žofie – Orlová je ubytovna s třiceti šesti byty. Vznikla jako zařízení pro matky s dětmi a starší obyvatele Orlové. I proti té několik set místních podepsalo petici. Ne všichni obyvatelé jsou matky s dětmi.

Majitel ubytovny Vivek Ojha se nařčení z rostoucí kriminality brání. Matky s dětmi podle něj tvoří více než šedesát procent obyvatel ubytovny.

Lidé, kteří v ubytovně bydlí jsou ale spokojeni. Podle svých slov už žili na mnohem horších místech.

Jen o kousek dále stojí ubytovna Orlotech, podle místních jsou na ní podmínky ještě mnohem horší, lidé odsud ale s médii komunikovat nechtějí.

Když to někteří z nich udělali naposledy, přišli i o tuto střechu nad hlavou. Dospělý člověk tady za pokoj s dalšími pěti lidmi údajně za měsíc zaplatí 4 200 korun. Dohromady přes 24 tisíc.

Bohužel je to spíše byznys než sociální služba a myslím si, že základní problém je v legislativě.

Podle města by mělo vše řešit ministerstvo práce a sociálních věcí. To je ale toho názoru, že vše má řešit ministerstvo pro místní rozvoj. Zpracovává totiž koncepci sociálního bydlení. Hotova má být koncem příštího roku.