V Beskydech se rozmáhají tepelná čerpadla

Beskydy - Stále více majitelů horských hotelů v Beskydech ruší staré kotle na pevná paliva či elektřinu a přechází na vytápění tepelnými čerpadly. Jsou sice dražší, na odlehlých samotách se ale investice vrátí rychleji. A zájem stoupá také mezi majiteli rodinných domů. Ochránci přírody to vítají.

Jsou až sto padesát metrů hluboké. Nejdražší na tepelném čerpadle jsou právě vrty, které tvoří podstatu principu odebírání tepla ze země. Firmy v Beskydech tvrdí, že po zhruba třetinovém poklesu během krize opět stoupá počet majitelů domů, kteří volí tepelná čerpadla.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Na stejnou technologii spoléhá i stále větší množství majitelů horských hotelů. V Beskydech se jejich počet v posledním pololetí rychle přiblížil desítce.

Na vytápění velkého horského hotelu stačí místo drahé elektřiny v podstatě jen malá louka. Devatenáct, téměř sto čtyřicet metrů hlubokých vrtů, se majiteli vrátí do pěti let. „Při původním provozu se protopilo asi dvanáct a půl tisíce korun za den a dnes, při instalování nové technologie, topíme zhruba za tři a půl tisíce,“ uvedl Jiří Fabián, majitel specializované firmy.

Tepelné čerpadlo budou používat i všechny nově budované chaty a také stávající televizní vysílač na Lysé hoře. Vítají to i ochránci přírody.

Základem úspor je podle odborníků kvalitní zateplení a dobrá okna. Kvůli vysoké počáteční investici se tepelné čerpadlo vyplatí především u větších objektů. U menších stále vede spíše topení dřevem.