Hudba i divadlo, začíná festivalová sezóna

Koncerty rockové i vážné hudby, ale také divadelní představení budou v létě k vidění na pódiích pod širým nebem v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Na festivalech vystoupí řada světových hvězd.

V Olomouci mohou lidé už nyní navštěvovat koncerty letošního ročníku Dvořákova Olomouc, který potrvá až do konce května. Letos kromě světového houslisty Gidona Kremera či koncertu Miro Žbirky s Moravskou filharmonií ozdobí akci i jméno mezzosopranistky Dagmar Peckové. Její koncert je naplánován na 21. května. „Je to jedno z ojedinělých vystoupení v tuzemsku, její koncert je přitom již dlouho vyprodán,“ řekl novinářům ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil.

Až do 20. května mohou lidé navštěvovat také přehlídku divadel, letošní Divadelní Flora Olomouc se odehrává na šesti festivalových místech. Do města dorazili umělci z osmi zemí, kteří si pro diváky přichystali na 70 produkcí. Kromě divadla se lidé mohou těšit i na filmové, taneční a hudební představení. Pořadatelé očekávají na 10.000 návštěvníků.

Festival janáčkovy Hukvaldy
Zdroj: ČT24/Asociace hudebních festivalů

Po dvaceti letech přestal fungovat festival Noc plná hvězd ve Vendryni u Třince.  Už 28. a 29. června jej ale nahradí festivalová novinka – Slezská noc. Návštěvníci se mohou těšit na slovenské Iné kafe, polské Zle psy a řadu známých jmen z domácí hudební scény.

Areál obory a hradu Hukvaldy na Frýdecko-Místecku ožije v červnu a červenci 20. ročníkem mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Během dvacítky představení uslyší posluchači například Janáčkovu filharmonii Ostrava, klavíristy Michala Bártu a Jaroslava Kasíka nebo slovenskou Státní operu Bánská Bystrica, která uvede Giordanovu operu Fedora.

Největší událostí v Moravskoslezském kraji bude dvanáctý ročník festivalu Colours of Ostrava. Ten se letos již podruhé chystá do areálu Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě. Hlavní hvězdy programu už jsou známé – Sigur Rós, postrock z Islandu, The Knife, švédské duo sourozenců, nebo třeba Jamie Cullum, přezdívaný „Sinatra v teniskách“.  Pořadatelé pro návštěvníky připravují celou řadu novinek, například stanové městečko se letos přesune blíže k areálu.

Festival Colours of Ostrava
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Pošesté se v Ostravě uskuteční Letní shakespearovské slavnosti. Od 22. července do 8. srpna uvedou v aréně Slezskoostravského hradu pět titulů. Letošní premiérou bude Sen noci svatojánské, v němž diváci uvidí Davida Prachaře, Josefa Poláška nebo Marka Daniela. Naopak naposledy se budou hrát Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou. V Richardu III. se opět představí Jiří Langmajer a Klára Issová.

V Hlučíně se tradičně chystá Štěrkovna Open Music, kde 2. a 3. srpna vystoupí mimo jiné mezinárodní kapela N.O.H.A. a izraelští Acollective.

Karviná se může těšit na festival Dokořán, mezi 8. a 10. srpnem zde vystoupí celá řada kapel, mezi jinými i italská kapela Low-fi či argentinští Intima.

Ve čtvrtek a v pátek 23. a 24. srpna zahrají na 17. ročníku festivalu Musicart v Háji ve Slezsku polské skupiny Akurat, Tabu a Naaman nebo nejslavnější česká reggae kapela Švihadlo.

Veselé paničky windsorské (režie: Jiří Menzel) / Simona Stašová (paní Pažoutová), Bolek Polívka (Falstaff)
Zdroj: Agentura Schok/Pavel Mára

Mezi hojně navštěvované akce bude zřejmě i letos patřit mezinárodní setkání kovářů na středověkém hradě Helfštýně, Hefaiston. Uskuteční se již tradičně poslední srpnový víkend a doprovodí jej výstava stovek exponátů pod širým nebem. Setkání si každoročně nenechává ujít na 12.000 návštěvníků.

Návštěvníkům nabídnou bohatý program i galerie a muzea. Po celou sezonu budou moci lidé například obdivovat v prostorách Muzea umění Olomouc retrospektivní výstavu Jana Švankmajera s názvem Možnosti dialogu.

Arcidiecézní muzeum zase do poloviny srpna nabídne pohled na kulturní, historické a umělecké aspekty v souvislosti s příchodem věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Mušketýři na Helfštýně
Zdroj: ČT24

I po skončení léta si přijdou kulturní fanoušci na své. Během Rockové Olomouce zavítá do města Tarja Turunen, bývalá frontmanka slavné finské skupiny Nightwish. Olomouc tak bude jediným městem v České republice, které letos zpěvačka navštíví během světového tour k nově vydanému rockovému albu. Turné navíc odstartuje svým prvním koncertem právě v Olomouci.

Hudebních i divadelních festivalů se chystá mnohem více, je proto poměrně jasné, že milovníci kultury ve všech podobách ani toto léto nepřijdou zkrátka.