Návštěvníky tento týden vystřídají ve vile Tugendhat restaurátoři

Brno – Po více než roce od slavnostního otevření se brněnský skvost funkcionalismu opět uzavírá. Vilu Tugendhat čeká jeden z pravidelných sanitárních týdnů, během nichž odborníci opraví drobné závady, které se za tu dobu objevily. Uzavření vily neznamená pro návštěvníky žádné komplikace – na tento týden správci vily dopředu nenabízeli žádné prohlídky.

„Celkem evidujeme 63 položek, ne všechny jsou ale závažné. Některé drobné závady jsou průběžně opravovány restaurátory,“ řekla před časem ředitelka vily Iveta Černá. Mezi největší problémy vily patří vlhkost, která poškozuje fasádu u vstupu a bortí kamenné zídky v zahradě.

„Veškeré nadčasové či průkopnické projekty s sebou nesou nebezpečí, že se objeví poruchy. Setkáváme se tak s problémy, se kterými se setkávali správci vily už tehdy. Je myslím normální, že se ukazuje, že stavba má i své dětské nemoci,“ popsal Jiří Pejchal z Muzea města Brna, které má vilu na starosti.

Lehká poškození není možné opravit za běžného provozu, vilu je nutné uzavřít. „Hrady a zámky fungují sezonně. My jsme otevřeni celoročně šest dní v týdnu. Zatímco kasteláni mají na běžné i větší úklidy a opravy celou zimu, my si vždy ve velkém časovém předstihu stanovíme sanitární týdny,“ vysvětlila specifikum vily Černá. Vila se návštěvníkům znovu otevře v úterý 21. května.

Vila v únoru oslavila rok od svého znovuotevření. Předtím v ní po dva roky probíhala generální rekonstrukce za 156 milionů korun. Za tento rok jí prošlo přes 45 tisíc návštěvníků, což je přibližně dvakrát více než před opravami. 

Stavbyvedoucí opravy vily Tugendhat Michal Malásek hovoří o sanitárním týdnu (zdroj: ČT24)

Poprvé od rozsáhlé rekonstrukce byla vila zavřená hned šest týdnů po svém slavnostním znovuotevření. Osm dní se do ní tehdy návštěvníci nemohli dostat hlavně kvůli opravě zvlněného linolea. „Musíme si uvědomit, že dům byl stavěný pro rodinu, a jen za prvních šest týdnů tudy prošlo přes šest tisíc lidí. Všechny receptury jsme nechali původní, řada z nich se běžně nepoužívá, takže se to dalo očekávat,“ popsal loni v dubnu ředitel výstavby Michal Malásek.

Jak se daří vilám v těsné blízkosti památky UNESCO?

Na lepší časy už se blýská blízké Löw-Beerově vile, stejně jako vila Tugendhat se po letech čekání dočká kompletní rekonstrukce. Letos v březnu odborná firma zahájila stavební práce, vila se má návštěvníkům otevřít na podzim 2014.

V pátek 17. května kraj zájemcům představí projekt obnovy vily. „Náplní zrekonstruované budovy bude expozice seznamující návštěvníky s obdobím secese a výstava o životě rodiny Löw-Beerů,“ řekl před časem náměstek hejtmana Václav Božek (ČSSD). Expozice nabídne informace také o vile Tugendhat. Kompletní rekonstrukce i se zařízením interiéru bude stát přibližně 65 milionů, zhruba 47 milionů pokryje evropská dotace.

Löw-Beerova vila

Secesní vilu z let 1903-1904 na ulici Drobného 22 (dříve Sadová-Parkstrasse) si dal postavit brněnský textilní průmyslník Moritz Fuhrmann. Dům od něj roku 1913 koupil Alfred Löw-Beer. Vilu navrhl zřejmě vídeňský architekt Alexandr von Neumann. Součástí domu byl rozlehlý pozemek s vinohradem a zahradou, který stoupal až k ulici Černopolní.

Právě zadní část zahrady, která směřuje ke zmíněné ulici, daroval 15. března 1929 Alfred Löw-Beer své  dceři Gretě Tugendhatové, aby si na ní mohla postavit rodinný dům. V červnu 1929 tak na horním konci bývalé zahrady začala vznikat legendární vila Tugendhat.

To osud poslední z trojice vil v brněnských Černých Polích je zatím nejsmutnější. Arnoldova vila sloužila od 50. let jako mateřská škola, posledních několik měsíců už je prázdná a chátrá. Kvůli špatnému technickému stavu se děti musely přemístit do náhradních prostor a městská část Brno-sever, které secesní skvost patří, hledá peníze na opravu.

„Statické narušení budovy je skutečně velice razantní,“ potvrdila starostka městské části Sabina Tomíšková (ODS). Statici zajištění budovy vyčíslili na dvacet milionů korun, další desítky milionů by spolykala samotná oprava. Kdy a jestli se do budovy ještě někdy vrátí děti, politici nejsou schopní říct.

Arnoldova vila

Arnoldova vila se nachází v sousedství slavné brněnské vily Tugendhat. Tento unikátní dům, který se dnes pozvolna rozpadá, postavil pro sebe a svoji rodinu architekt Josef Arnold. V roce 1862 patřil k úplně prvním stavbám v nové vilové čtvrti Černých polí.

V roce 1909 Arnoldovu vilu koupila paní Cecílie Hože - teta Grety Tugendhatové. Ta ještě před první světovou válkou realizovala zásadní stavební intervenci v duchu tzv. art deco. Tato cenná výzdoba vydržela v domě dodnes. Schodiště stále rámuje sto let staré zábradlí, v kuchyni leží do detailu propracovaná dlažba, okna v někdejším salónu jsou vybavena pokrokovým mechanismem.