Strážník, který zastřelil násilníka, jednal správně, rozhodla inspekce

Karviná - Strážník, který v lednu v Karviné zastřelil mladého muže, jenž s nožem v ruce přepadl čerpadláře benzinové stanice, nepochybil. Mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková informovala, že prověřování jeho postupu skončilo závěrem, že jednal v souladu se zákonem. Hrozilo mu obvinění ze zneužití pravomoci veřejné osoby a těžkého ublížení na zdraví.

Strážník musel zvládnout nebezpečnou a složitou situaci. Na benzinovou stanici přišel agresivní a opilý muž s nožem v ruce. Nechtěl však peníze, ale žádal obsluhu, aby zavolala policii. Nejpravděpodobnější je verze neobvyklé sebevraždy. Muž, který, jak potvrdila pitva, byl pod vlivem alkoholu i drog, pravděpodobně dělal vše pro to, aby byl zastřelen. Potvrdila to i karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Čerpadlář zavolal podle instrukcí násilníka státní policii, avšak nezávisle na něm zatelefonoval zákazník, který na pumpě tankoval, na městskou policii. Strážníci dorazili na místo jako první.

Útočník podle policie nereagoval na výzvy, aby odhodil zbraň a vzdal se. Naopak, svou agresivitu stupňoval. Strážník na něho několikrát vystřelil. Dvaatřicetiletý muž byl na místě mrtev. „V kritické a velmi krátké chvíli musel strážník zakročit tak, aby ochránil zaměstnance čerpací stanice. V tom, jak postupoval, nepochybil,“ shrnula policejní mluvčí Holčáková. Dodala, že přepadení benzinové stanice policie vzhledem k smrti útočníka odložila. To, že nešlo o klasický pokus o loupež, potvrzuje i to, že policisté případ začali šetřit jako vydírání, ne jako loupež.

Na stejné čerpací stanici v Karviné se střílelo už v roce 2001. I to byl neobvyklý případ. Policista, který měl oficiálně nemocenskou, přepadl se zbraní obsluhu. Uvnitř byl náhodou další policista, který útočníka zastřelil. Pak se ukázalo, že to byl kolega ze sboru, kterého však osobně neznal. Zastřelený policista předtím vyloupil trafiku v Petřvaldě. A také v práci neodevzdal čtyři tisíce, které vybral na pokutách.

Případů, kdy strážníci použijí služební zbraň nebo někoho dokonce zastřelí, je velmi málo. „Za posledních dvacet let to nebylo více než dva nebo tři případy,“ uvedl předseda Asociace strážníků obecních a městských policií Miroslav Stejskal.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)