Operní pěvci rozezpívali ostravskou radnici

Ostrava – Operní pěvci připravili v rámci dnů evropské opery kuriózní happening. Nejznámější operní árie a písně zpívali ve výtahu. Krátká hudební produkce se konala každou hodinu.

Na první pohled vypadají jako úředníci nebo občané, kteří si na magistrát přišli pro občanský průkaz. V momentě, kdy vstoupí do výtahu, je jasné, že nejde o obyčejné návštěvníky. Svými školenými hlasy rozezvučeli výtahovou šachtu i přilehlé chodby.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Každý pěvec si zvolil repertoár, jaký chtěl, a tak se radnicí nesla árie Rusalky nebo Mařenky, hudba Verdiho i Rossiniho.

„Na začátku jsem byl  trošku nervózní, ale pak už jsme všichni propadli euforii a zpívali jsme velmi rádi,“ uvedl Tomáš Suchánek, člen operního sboru, NDM.

Výtah na magistrátu se  proměnil  v orloj, ve kterém se místo svatých střídají pěvci a chodby radnice v hlediště. 

S nápadem rozezpívat ostravskou radnici přišel sám ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

„Mám pocit, že to jsou taková malá jeviště, která se mění a vždycky stojím a přestavuji si, co by se mohlo stát. Je to vlastně takový úžasný kinetický prostor,“ komentovat akci Jiří Nekvasil.

 Jiří Nekvasil už má plány i na další rok. Moc prozrazovat nechtěl, ale řekl, že chce operu zasadit i do odlehlejších částí města.