Soud poslal Zdeňka Bulawu do vězení. Úplatkem se pokusil zbavit viny

Brno - Brněnský krajský soud vynesl pravomocný rozsudek nad českotěšínským podnikatelem Zdeňkem Bulawou. Poslal ho na dva a půl roku do vězení za pokus o uplácení svědka v kauze daňových úniků z obchodů s alkoholem. Snažil se pomocí čtyř milionů korun a advokáta Petra Navrátila přesvědčit spoluobžalovaného, který byl v té době ve vězení v Kuřimi, aby vzal jeho vinu za podvody s alkoholem na sebe. Díky odposlechům však vše vyšlo najevo.

Bulawa dnes k soudu nepřišel. Prostřednictvím advokáta Vladimíra Kyrycha předtím žádal o odročení jednání s odůvodněním, že je v zahraničí. Soud ale jeho žádosti nevyhověl. Senát mu nicméně na základě jeho odvolání zmírnil trest o půl roku.

Za daňové úniky ho Krajský soud v Ostravě už v roce 2011 odsoudil k devíti rokům vězení. Protože se odvolal, verdikt není pravomocný. Z více než stomilionové škody se zodpovídá společně s dalšími lidmi, mimo jiné někdejšími spolupracovníky uprchlého Radovana Krejčíře Jaromírem Raidem a Radko Naušem.

Za smrt tří policistů dva roky vězení

Jméno Zdeňka Bulawy se dostalo do širokého povědomí především v souvislosti s případem z roku 2003, kdy v opilosti a veliké rychlosti naboural v Českém Těšíně policejní auto, které kontrolovalo řidiče. Zemřeli tři policisté. Bulawovi se podařilo přesvědčit soudy o spoluvině řidiče policejního vozu, vyvázl s čtyřletým trestem a desetiletým zákazem řízení. V kartě řidiče měl rekordních 34 záznamů, v opilosti řídil opakovaně. Z vězení byl za dobré chování propuštěný už po dvou letech. Řidičský průkaz odmítal vrátit, policie mu ho sebrala až poté, co ho soud vzal do vazby za daňové úniky.

Z vazby se tehdy vyplatil kaucí, ale vrátil se tam na podzim 2009 po akci protikorupční policie ve vile jihlavského advokáta Navrátila. Bulawa mu právě předával čtyři miliony pro Aleše Kohoutka, jenž měl vzít jeho vinu na sebe.

Podobně se Zdeněk Bulawa choval i po tragické nehodě v roce 2003. Řidič taxíku, ve kterém ujížděl od nehody s policejním autem, uvedl, že cestou přemlouval svého spolujezdce, aby vzal nehodu na sebe.