V Brně-Bystrci začalo zpevňování nebezpečné skály

Brno - Obyvatelé brněnské ulice Pod Horkou v městské části Bystrc mohou spát o něco klidněji. Tedy alespoň někteří. Stavbaři totiž dnes zabezpečili nejrizikovější část skály, která hrozí sesuvem na dvory a domy v sousedství. Kdy se ale bude sanovat zbytek masivu, není zatím jasné. Záležet bude na dotaci.

Pracovníci geotechnické firmy dnes zpevnili a sítěmi zajistili nejkrizovějších dvacet metrů skály, která sousedí s domy v ulici Pod Horkou v brněnské Bystrci. Zajistili část, z níž se už v březnu zřítila suť na zahradu jednoho z domků. „Silné deště na jaře zvýšily hrozbu sesuvů. Proto jsme se rozhodli problém urychleně řešit jako havárii,“ popsal dnešní akci bystrcký starosta Vladimír Vetchý (ČSSD).

Původně se přitom měla celá skála sanovat až v budoucnu. Navázat se mělo na výzkumy provedené v srpnu 2011. Akutní situace ale zpevnění první pětiny skály urychlila. Tento zásah přišel kasu městské části na 320 tisíc korun. Kdy bude zabezpečen i zbytek skály, je zatím otázkou. Záleží na penězích. „Celkově by sanace měla stát něco přes milion korun. V současnosti jsme ve fázi, kdy čekáme na dotaci z ministerstva životního prostředí,“ dodal starosta Vetchý.

V Kuřimi s nebezpečnou skálou bojují individuálně

Nebezpečnou skálu v sousedství rodinných domů museli nedávno řešit i jinde na Brněnsku. Asi nejznámnější a zároveň nejsložitější je příklad z Kuřimi. Téměř kilometrový skalní pás tam v lokalitě Podhoří ohrožuje asi padesátku domů. Na dvůr jednoho z nich se dokonce masiv v květnu roku 2010 sesunul. Když poté začali sousedé spolu s radnicí za pomoci geologů masiv prozkoumávat, došli k nepříjemnému verdiktu. Celková sanace by přišla na 10 milionů korun, které radnice nechtěla zaplatit. Kromě toho, že částka je příliš vysoká to bylo i proto, že skála většinou stojí na soukromých pozemcích jednotlivých vlastníků domů. 

Kuřimští tak nebezpečí řeší třemi způsoby. Buď si sami svůj úsek nechají za desítky až stovky tisíc korun profesionálně zabezpečit, nebo se pokusí levněji zajistit skálu svépomocí, nebo nedělají nic a doufají, že skála se na jejich zahradu a dům neutrhne.

Další nedávno sanovanou skálu mají v brněnských Bosonohách. Tamní skála v ulici Práčata měla na svědomí rozbitá okna, terasy nebo přístřešky. Skalní masiv se sanoval v roce 2011 a výsledkem tak bylo zalití skály do betonu a instalace odvětrávacích a odvodňovacích trubek.