Finanční injekci dostalo jen pár zařízení a i těm pořád hrozí omezení provozu

Jižní Morava – Na jižní Moravu konečně dorazila první vlna mimořádných dotací pro sociální služby. Nedostalo se ale na všechna zařízení. I ti, kteří peníze získali, upozorňují, že jim stejně nepokryjí náklady na celý rok. Všichni vidí poslední naději v další plánované dotaci, na kterou ministerstvo práce a sociálních věcí momentálně shání prostředky.

V centru Diakonie českobratrské církve evangelické Betlém v Kloboukách u Brna jsou na utahování opasků zvyklí. Letošní škrty ale považují za příliš drastické. Středisko dostalo na svůj provoz o 3,5 milionu méně. Výsledek? Pět propuštěných zaměstnanců a nejistota, zda o místo nepřijdou i další.

Jejich obavy teď na čas zmírnila dodatečná dotace, kterou centrum na provoz stacionářů a domovů pro zdravotně postižené dostalo. Rozpočet se mimořádně navýšil o 1 128 000 korun. „Jsme za tuto částku vděční, ale pořád to není dost na celý rok provozu. Jen se tak odsouvá možné ohrožení našich služeb ze září na listopad,“ vysvětlila členka správní rady Jana Lexová.

Pokud bude ministerstvo rozdělovat další balík peněz, chce se sdružení o další prostředky znovu přihlásit. „Pokud by nedošlo k dalšímu navýšení našich příjmů, tak bychom museli uvažovat o omezování některých služeb. V krajním případě bychom museli přistoupit k uzavření některé z nich, abychom zvládli zaplatit ty ostatní,“ dodala Lexová.

Středisko má peníze na provoz do listopadu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Brněnské pobočky sdružení Naděje se letos proměnily spíše v domy beznaděje. Ministerstvo jim pro letošní rok dotace na některé služby snížilo až o 66 procent. Pobočce organizace, která poskytuje sociální služby seniorům, chybí v rozpočtu více než tři miliony korun.

Jejich obavy teď prohloubil fakt, že z mimořádných prostředků nedostali ani korunu. „S napětím očekáváme druhé kolo, kdy by se mělo rozdělovat další 350 milionů korun. To je pro nás poslední záchrana, abychom mohli služby seniorům poskytovat i nadále,“ uvedla ředitelka Jana Seberová.

Sdružení zvládne fungovat v normálním režimu jen do konce června. Pokud nezískají další prostředky, budou pak muset začít omezovat některé služby. „Nejohroženější by byly ty služby, které nejsou významněji spolufinancovány klienty a jsou tedy více závislé na dotacích z ministerstva. Jde o denní stacionáře a terénní pečovatelskou službu. Výrazná úsporná opatření by se ale dotkla i provozu domů pro seniory,“ dodala Seberová.

Ředitelka brněnské pobočky domu Naděje Jana Seberová o úsporách (zdroj: ČT24)

Kdo peníze dostal?

Domov sv. Alžběty

  • domov pro seniory 700 000 Kč

Diakonie ČCE – středisko Betlém

  • denní stacionáře 108 000 Kč
  • týdenní stacionáře 258 000 Kč
  • domovy pro osoby se zdravotním postižením 559 000 Kč + 203 000 Kč

Charita Kyjov

  • pečovatelská služba 100 000 Kč
  • domovy pro seniory 351 000 Kč
  • terénní programy 48 000 Kč

Zámeček Střelice

  • denní stacionáře 37 000 Kč
  • týdenní stacionáře 93 000 Kč

Hnutí Humanitární pomoci

  • denní stacionáře 234 000 Kč

Sdružené Podané ruce

  • kontaktní centra 98 000 Kč + 161 000 Kč
  • nízkoprahová zařízení pro děti a mládež 92 000 Kč
  • terénní programy 60 000 Kč + 80 000 Kč + 65 000 Kč

O peníze pro neziskovky bojují i hejtmani

Snižování prostředků na sociální služby už několik týdnů ostře kritizují hejtmani. Za poslední tři roky klesla částka, kterou ministerstvo poskytuje na sociální služby na jižní Moravě, o 60 milionů korun. „V letošním roce je situace extrémně špatná. Suplujeme Ministerstvo práce a sociálních věcí už pátým nebo šestým rokem, což je stav, který nemůže nadále pokračovat,“ vysvětloval před časem jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). 

Hejtman uvedl, že letos kraj nad rámec svých povinností rozdělil mezi poskytovatele sociálních služeb z řad neziskového sektoru 43 milionů korun.

I kvůli kritické situaci v sociálních službách se na konci dubna sešli u společného jednacího stolu všichni hejtmani. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) byl Asociací krajů pověřen, aby možnosti dofinancování služeb projednal s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09). Podle hejtmanů by bylo potřeba více než půl miliardy. Ministerstvo v dubnu uvolnilo sto milionů korun. Zda v rozpočtu najde dalších slibovaných 350 milionů korun, zatím není jisté.

Do Zlínského kraje ze 100 milionů putovalo 7,2 milionu korun. Východní Morava tak celkově dostala téměř 430 milionů, potřebovala by ale 550 milionů. Poskytovatelé sociálních služeb mají problémy i v ostatních krajích.