Podvodníci z Ostravska se vydávali za majitele a prodávali cizí nemovitosti

Ostrava – Policisté odhalili podvodnický gang, který prodával cizí lukrativní nemovitosti na různých místech v Česku, mimo jiné u Prahy, v Čeladné nebo na Hodonínsku. Devítičlenná skupina podvodníků z Ostravska ve věku 24 až 37 let podváděla velmi promyšleně. Vydávali se za skutečné majitele nemovitostí, o kterých si předtím zjistili různé informace. Nejenže padělali doklady, ale pro větší věrohodnost si upravovali vizáž podle konkrétních vlastníků – měnili si barvu očí, vlasů nebo vousů.

Zájemcům dávali tak zajímavé nabídky, že většinou uspěli. Pak uzavírali kupní nebo úvěrové smlouvy. Peníze za majetek, který jim nepatřil, přijímali hotově nebo si je nechali posílat na účet.

„Evidujeme zatím deset poškozených lidí, od kterých vylákali nejméně šest a půl milionu korun,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Transakce za další téměř tři miliony korun se jim z různých důvodů už uskutečnit nepodařilo.

Peníze si pak obvinění rozdělili a utratili. „Kupovali si auta, pozemky či dovolené v zahraničí,“ uvedla Štětínská. Kriminalisté je obvinili z trestných činů úvěrového podvodu, podvodu a padělání a pozměňování veřejné listiny. Hrozí jim až deset let vězení. Tři obviněné vzal soud do vazby.