Bojkotovaný Ekofilm opět v Ostravě, prezidentem bude Juraj Jakubisko

Ostrava - Prezidentem 39. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm, který se v říjnu bude konat v Ostravě, bude režisér Juraj Jakubisko.

„Juraj Jakubisko nám přislíbil účast v trojí podobě: Na vernisáži jeho obrazů, na křtu knihy během zahájení festivalu ve Výtvarném centru Chagall, na speciálním projekčním večeru věnovaném jeho třem méně známým filmům,“ řekla ředitelka festivalu Marcela Mrázková-Heříková. Dodala, že už nyní je přihlášeno kolem 40 filmů z celého světa.

Festival Ekofilm se loni po patnáctileté pauze opět konal v Ostravě, kde původně vznikl. Osobnosti spojené s festivalem, který byl v minulých letech v jižních Čechách, loňský ročník bojkotovaly. Důvodem bylo údajně zmanipulované výběrové řízení, které vyhrálo občanské sdružení Perseus, jež pořadatelství získalo na tři roky.

Juraj Jakubisko v Gijónu
Zdroj: ČT24/Jakubisko film

Loni se festival odehrál až na konci zimy, letos bude v tradičním podzimním termínu, a to od 3. do 6. října. „Jsme rádi, že festival je zpět, a také, že letos bude v obvyklém termínu. Organizátoři budou mít více času na jeho přípravu než loni, což, jak věříme, bude mít příznivý vliv na jeho kvalitu,“ řekla Lucie Erbenová, zástupkyně vyhlašovatele festivalu, kterým je ministerstvo životního prostředí.

Organizátoři připravují také výrazné zpestření přehlídky také formou doprovodných programů v centru města.