Na dálničních odpočívadlech řádí zloději. Pod záminkou pomoci s defektem

Jižní Morava - Nabídnou pomoc řidičům s defektem pneumatiky, ve skutečnosti je ale na odpočívadle okradou. Tento typ krádeží je v poslední době i na moravských dálnicích poměrně běžný. Ročně dochází k desítkám takových případů a letos to vypadá, že trend bude ještě narůstat. Policisté proto radí být při vlastních technických potížích i při pomoci ostatním velmi ostražití.

„V Jihomoravském kraji je počet těchto trestných činů, kvůli rozvinuté dálniční síti, poměrně častý. Loni jsme registrovali 49 případů, za letošek k dnešnímu dni už 31,“ popsal vedoucí dopravního odboru jihomoravské policie Jindřich Rybka. Dodal, že nejčastěji pachatelé volí dálnici D1 nebo D2 ve směru na Břeclav.

Pomohlo oznámení svědka na tísňové lince

Na konci dubna na tuto praktiku málem doplatil chorvatský pár. Posádka míjejícího auta jim naznačovala, že mají defekt. Uvěřili jí, zastavili a spolu s jedním z nich se oba šli podívat na zadní kolo. To byla chyba. Mezitím zbytek gangu vzal z automobilu dámskou tašku.

Situace na dálnici v Domašově si ale povšimla projíždějící hlídka dálniční policie. Protože jim na základě dřívějších krádeží a hlášení připadal výjev podezřelý, rozhodli se vše prověřit. Než se ale vrátili zpátky na odpočívadlo, bylo tam už pouze jedno auto. 

Hlídka se tak vydala pronásledovat podezřelou posádku a před brněnským sjezdem na Bratislavu ji opravdu dostihla. „Při zastavování vozidla si navíc policisté ve zpětném zrcátku všimli, že podezřelí okýnkem ven vyhodili černý předmět,“ popsal pro případ důležitý detail policejní mluvčí Pavel Šváb.

Posádka zastavovaná policií vyhazuje z okna ukradenou kabelku (zdroj: ČT24)

Když potom hlídka auto kontrolovala, posádka dávala ostentativně najevo nezájem a její tři členy nerozhodila ani pokuta za běžný přestupek. Při kontrole už ale dostali policisté z tísňové linky hlášení o vyhozené kabelce, při kterém svědek i přesně popsal místo, kam dopadla. Policisté tak nadále zadržovali podezřelé a zároveň se vydali hledat kabelku. V momentě, kdy se policistům povedlo kabelku bez peněz, ale s dokumenty, najít, se už o ni hlásil i okradený pár.

„Po zajištění pachových stop policisté kabelku prohledali a vrátili dvojici, která byla před cestou zpět dovlasti ráda alespoň za firemní dokumenty,“ vylíčil další postup Šváb. Následně se trojice pachatelů ve věku dvacet, sedmatřicet a jednačtyřicet let v cele přiznala a policistům odevzdala peníze ukryté v autě. Ty putovaly přes policii v zahraničí až k jejich majitelům. Ve zkráceném řízení hrozí pachatelům za krádež až dvouleté vězení.

Pachatelé používají stále stejné triky

Protože jsou v této činnosti zloději poměrně úspěšní, opakují stále dokola stejné taktiky. Policisté je rozdělují na dva typy. Prvním jsou takzvaní „píchači“. Ti na odpočívadle způsobí vybranému autu defekt, poté ho na dálnici sledují a když kvůli poruše zastaví, nabídnou mu pomoc. Nebo také zvolí taktiku, jako tomu bylo v případu chorvatského páru, kdy se za jízdy snaží gesty upozorňovat na vymyšlený defekt.

Druhým typem jsou takzvaní „mávači“. Ti na to jdou obráceně. Zaparkují sami v ostavném pruhu a snaží se s žádostí o pomoc zastavovat kolemjedoucí. Závěr - zabavení posádky a vykradení auta - je v obou případech podobný.

Zloději v tomto případě bývají často cizinci. „Většinou je to práce organizovaných gangů cizinců z bývalé Jugoslávie. Často ale mají trvalý pobyt v Česku a také mluví plynně česky,“ popsal klasického pachatele brněnský kriminalista Radek Šmíd.

Policie: Musíte-li zastavit, buďte obezřetní

A jak se v takových případech bránit? „Je jasné, že psychologicky se řidič, kterému někdo naznačuje defekt nebo jej skutečně má, ocitne v nepřehledné situaci,“ připouští největší výhodu zlodějů dopravní policista Rybka. Za každých okolností ale radí obezřetnost. Pokud to technicky lze, nezastavovat v odstavném pruhu, ale dojet na odpočívaldo, kde bývají aspoň kamery.

Dále je důležité být ve střehu a nenechat žádnou část skupinky „pomahačů“ pohybovat se příliš blízko auta. V lepším případě by v autě nebo v jeho blízkosti měl vždy nějaký člen posádky zůstat. Často totiž naznačuje defekt jeden člověk a zbytek pachatelů je schovaných na sedačkách v autě. „I zákonné umístění trojúhelníku nějakou dobu trvá. V každém případě by tak řidič měl auto zamknout a mít ho stále na očích,“ dodal další radu Rybka s tím, že každou podezřelou situaci by měli řidiči hlásit na tísňové lince.

Maďarského kamionistu okradli během několika vteřin

Gang okrádá kamionistu (záběry z kabinové kamery) (zdroj: ČT24)

Jak jednoduché je někoho tímto způsobem okrást dokládá i případ maďarského řidiče kamionu, který se podařilo zachytit na palubní kameru. Osádka černého mercedesu vytipovala řidiče kamionu a vylákala ho ven. Tři lidi vyběhli z auta. Jeden ho českými výkřiky upozorňoval na defekt. „Zbytek zlodějů využilo vhodného okamžiku, vniklo do kabiny a během několika vteřin řidiče okradlo,“ popsal situaci mluvčí policie Šváb. Ihned po využití vhodného momentu zloději naskákali do svého mercedsu a ujeli. Pár vteřin potom už jsou z kabiny slyšet jen maďarské nadávky okradeného řidiče.