Na webu někdo zneužívá jméno přerovského politika Záchy

Přerov - Jméno Michala Záchy, náměstka přerovského primátora, někdo zneužívá. Vystupuje totiž pod jeho jménem na internetových diskusích a propaguje přitom nacismus. Zácha se od výroků distancuje a obrátil se kvůli tomu na policii.

„Jakej válečnej hrdina, jakej? Vždyť střílel do lidí, ač to byli Němci. Copak Němci nebyli lidé?“ Tohle a podobné názory někdo napsal do diskuse na serveru Novinky.cz pod článek o tom, že zemřel generál Škarvada, jeden z posledních válečných hrdinů. Podepsal se jako Michal Zácha, Přerov. Tedy jako člen vedení města.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Náměstek je přesvědčený, že se nejedná o shodu jmen. V celém okrese Přerov je totiž podle něj Michal Zácha jen jeden.

S příspěvkem v diskusi nesouhlasí skoro dvěstě padesát lidí. Nejspíš jej ale vidělo mnohonásobně víc čtenářů.

Záchovi začaly chodit výhružné emaily. Jeden přišel i primátorovi města s dotazem, jak může zaměstnávat člověka s takovými názory.

Zácha se proto obrátil na policii a podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Server falešného Záchu zablokoval, aby nemohl dál přispívat.

Policisté prověřují trestný čin pomluvy a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlnění genocidia. Pokud ho dopadne, hrozí mu až tři roky vězení.

Problém je, že zneužít něčí jméno a vydávat se za někoho na internetu, vůbec není těžké.

Podle slov IT specialistů se jedná o podvržení identity, může si to dovolit každý a zabránit tomu v podstatě není možné.

Před deseti lety zneužili dva podnikatelé jména tehdejší první dámy Dagmar Havlové, když na stránkách www.dagmarhavlova.cz spustili tvrdé porno. Soud jim tehdy nařídil se manželce bývalého prezidenta omluvit.