Neslyšící se už na magistrátu domluví. Úředníci ovládají znakový jazyk

Brno - Brněnský magistrát se rozhodl vyjít vstříc neslyšícím a dvacet devět úředníků vyškolil ve znakové řeči. Pro novou občanku, pas nebo živnostenský list už tak nemusí neslyšící chodit s tlumočníkem.

„Myslím si, že v roce 2013 jsme tak na úrovni roku 1990. Bylo by dobré, aby se to už posunulo někam dál. Máme nové technologie, existuje spousta organizací, tudíž možnosti jsou. Teď už to záleží na lidech,“ vysvětluje svůj názor sedmadvacetiletý Lubomír Hykl, který je od narození neslyšící. „Každý úředník by měl znát alespoň základy znakového jazyka,“ myslí si Hykl.

Bezbariérový přístup je součástí nejednoho jihomoravského úřadu, komunikace s neslyšícími je však problém. Pokud s sebou dotyčný nemá asistenta, který by mohl tlumočit, musí odezírat úředníkům ze rtů. Složitější otázky pak musí společně řešit přepisem na papír. „Snažíme se usnadnit neslyšícím situaci, když si přijdou vyřídit doklady,“ komentuje vlastní zkušenosti úřednice Ludmila Jugasová. Zaměstnanci tzv. přepážkových odborů dostali nabídku rekvalifikačního kurzu základů znakového jazyka. „Kurz nebyl jednoduchý, abych si zapamatovala význam jednotlivých znaků, ale bylo to zajímavé. Pro slyšící lidi je to neznámá oblast,“ tvrdí Jugasová.

Právě Ludmila Jugasová absolvovala základní osmdesátihodinový kurz. Spolu s osmadvaceti dalšími zaměstnanci magistrátu bude pokračovat v semináři pro pokročilé. Úvodní lekce znakového jazyka brzy absolvuje dalších osmdesát úředníků. „Ze zákona o úřednících vyplývá povinnost průběžného vzdělávání. Když neslyšící požádá u přepážky, díky těmto kurzům nastoupí vyškolený úředník,“ tvrdí tajemník brněnského magistrátu Pavel Loutocký. V moravské metropoli žijí odhadem dvě tisícovky sluchově postižených.

Své zkušenosti popisuje Lubomír Hykl (tlumočí Ivan Poláček z Unie neslyšících Brno)

Lubomír Hykl o komunikaci na úřadech (zdroj: ČT24)

Stejnou službu nabízejí lidem také Břeclavi. „V minulosti si několik úřednic ze sociálního odboru udělalo kurz znakové řeči, nicméně v současné době je aktivní pouze jedna z nich,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová s tím, že služby zatím nikdo nevyužil. „Neslyšící jsou zvyklí chodit na úřad s asistenty,“ dodala.