Česko-rakouskou hranici protíná nová stezka pro bosé

Valtice - Mezi Valticemi na Břeclavsku a rakouským Schrattenbergem vznikla unikátní turistická trasa. Vystlána je například šiškami nebo kameny a chodí se po ní výhradně na boso. Už první den ji prověřily stovky cestovatelů.

Někde to klouže, jinde štípe, přesto to zdraví svědčí. Trasa na česko-rakouském pomezí je ušitá na míru pro bosé nohy. Úkolem stezky je důkladně promasírovat chodidla. Na pěti kilometrech se o to starají kromě bahna třeba různé druhy písků nebo šišky.

„Báječně to prokrvuje nohy, je to příjemné,“ pochvaloval si turista Ludvík Grégr.

Kromě hmatu trénuje stezka také chuť a čich. Na jedné ze zastávek poznávají lidé nejrůznější vůně, na další můžou grilovat.

Slavnostní otevření stezky pro bosé (zdroj: ČT24)

V Česku vede trasa částí Lednicko-valtického areálu v Rakousku schrattenbergskými  vinicemi. „Je to vhodné místo pro setkávní dvou zemí, které byly dlouhá léta odděleny železnou oponou,“ uvedl místostarosta Schrattenbergu Friedrich Frank.

Nově otevřenou stezku dnes otestovali nejen Češi, ale i obyvatelé z druhé strany hranic. „Moc se nám to líbilo. I české zastávky s lesem a vším jsou moc hezké,“ řekla Rakušanka Natascha Scherze.