Ústavní soud dal opět za pravdu obcím. Hazard by měl zmizet během pár měsíců

Brno - Ústavní soud dal dnes opět za pravdu městu Klatovy ve sporu o výherní automaty. Jeho verdikt v praxi znamená, že by do několika měsíců měly zmizet veškeré hazardní přístroje z míst, kde si je obce nepřejí. Celkem je takových zařízení v Česku asi 15 tisíc. Úplně bez automatů by se tak vedle Klatov ocitly některé brněnské městské části nebo město Židlochovice.

„Dnešní nález se týká Klatov, ale dopady jsou obecné a týkají se všech obcí, které regulují vyhláškou automaty,“ vysvětlil pro Českou televizi důležitost dnešního rozhodnutí generální sekretář ústavního soudu Ivo Pospíšil.

Podle něj nyní ministerstvo financí, které automaty povoluje, musí provést přezkum všech kolizí jejich povolení a obecních vyhlášek. „Ústavní soud dal celou řadu indícií k tomu, že přednost má právo samospráv, potažmo veřejný zájem obyvatel, před zájmem podnikat v hazardním průmyslu,“ dodal Pospíšil.

Generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil hovoří o nálezu o hazardu (zdroj: ČT24)

Jako vítězství si vysvětluje dnešní verdikt i bojovník proti hazardu a předseda občanského sdružení Brnění Matěj Hollan. „Česko je světový extrém v koncentraci hazardních přístrojů. Po tomto dnešním rozhodnutí se Brno i zbytek země může dostat na běžný evropský průměr. Abychom ve městě měli obchody a ne herny,“ uvedl k verdiktu Hollan.

Podle něj po dnešku už nemá ministerstvo financí prostor pro žádné kličky, kterými se v minulosti snažilo obdobné nálezy soudu relativizovat. „Dnes už je rozhodnutí zcela černobílé a ani ministerstvo už ho nemůže dezinterpretovat. Je to zcela finální verdikt, který ukončuje vládu ministerstva financí a vládu hazardu. Ministerstvo je povinno okamžitě zrušit všechny automaty, které si obce nepřejí,“ dodal Hollan s tím, že podle aktuálních vyhlášek by mělo jen z Brna zmizet na tři tisícovky automatů. Ani jeden by neměl zůstat v městských částech Brno-střed, Královo Pole nebo Líšeň. „V praxi půjde kvůli správním řízením o horizont několika měsíců,“ upřesnil Hollan, který se se svým sdružením problematice dlouhodobě věnuje.

Provozovatelé i ministerstvo se plánují verdiktu podvolit

Unie herního průmyslu (UHS), která sdružuje provozovatele videoloterijních terminálů podle sekretáře a mluvčího Andreje Čírtka žádnou protiakci neplánuje. Naopak unie očekává, že většina provozovatelů bude rozhodnutí respektovat a automaty, které jsou v rozporu s vyhláškami, zruší.

Také představitelé ministerstva financí sdělili, že již zahájili kroky, které by měly vést ke zrušení povolení pro videoloterijní terminály. Úředníci uvedli, že podle nich předcházející právní úprava znemožnila přistoupit k takovému kroku ihned.

Téma automatů v UvR (zdroj: ČT24)

Židlochovice: Věříme, že automaty skončí do září

Dnešní rozhodnutí by mělo být posledním krokem k tomu, aby nejen z Klatov, ale i z dalších měst zmizely všechny videoloterijní terminály - tedy hazardní automaty, ve kterých lze během chvíle prohrát tisícové částky.

Na jižní Moravě na tento verdikt netrpělivě čekali například Židlochovice, kde bojují s hazardem už dlouho. „Dá se předpokládat, že stejně jako u Klatov bude probíhat hodnocení stížnosti Židlochovic,“ uvítal dnešní rozhodnutí starosta města na Brněnsku Vlastimil Helma (ODS).

Už od prosince 2011 například v Židlochovicích platí vyhláška zakazující výherní automaty. Ministerstvo financí ale odmítalo vyhlášku vyslyšet a platná povolení zrušit. „Nyní věřím, že už nás ministerstvo vyslyší,“ uvedl Helma. Podle něj by mohla třicítka židlochovických automatů fyzicky skončit už v září letošního roku.

Hlavním důvodem proč se v Židlochovicích do vypisování regulačních vyhlášek vůbec pustili, byl jednoznačně nepříznivý vliv hazardu na místní obyvatele. Podle starosty Helmy městu více berou, než přinášejí. Přestože je v Židlochovicích jen 34 výherních automatů, ročně na nich lidé podle odhadů prohrají miliony korun. „Myslím, že dopady – tedy 14 milionů, které chybí v rodinách, určitě nenahradí 2,8 milionů, které očekáváme z výnosů,“ popsal pohled radních na problematiku starosta Helma.

Hazard se u Ústavního soudu neřešil poprvé

Klatovy se na Ústavní soud obracely opakovaně. Nejprve soud potvrdil, že si obce samy mohou regulovat veškerý hazard. V dubnu ústavní soudci dokonce rozhodovali o první části dnešního případu. Soud letos 11. dubna zrušil část zákona, ve které ministerstvo financí terminály povoluje na přechodné období až do roku 2014. Tím otevřel prostor k projednávání dnešní části stížnosti. Kvůli procesním záležitostem musel ústavní soud řešit celou kauzu na dvakrát. Jednou věc řešilo plénum a podruhé senát.