V Jevišovicích porazili prvního krokodýla

Jevišovice - V zemědělském podniku AGRO Jevišovice na Znojemsku v uplynulých dnech porazili prvního krokodýla v Česku. Do konce tohoto týdne mají být hotové výsledky laboratorních testů masa. Pokud maso projde úspěšně testy, bude se prodávat odběratelům z hotelů či restaurací, zájemců jsou desítky.

Kolik bude maso stát, však ještě není jasné. Krokodýl byl v Jevišovicích poražen za dohledu krajské veterinární správy z Jihlavy, Znojma a Brna. Poražené a vykrvené zvíře bylo převezeno do Kosteleckých uzenin, které patří také do holdingu Agrofert. „Tam teprve zjistí, jaké maso lze prodat a o jaké bude zájem, a podle toho se určí i jeho cena,“ řekl ředitel podniku Antonín Kyjovský. Ze zvířete, které vážilo 53 kilogramů, zůstalo 33 kilogramů masa s kostí.

První porážku krokodýla označuje za zkušební, byla však rychlá, trvala kolem 30 minut, a bez komplikací. „Šlo ještě o dopilování technických postupů,“ řekl Kyjovský. V Kostelci se maso nabouralo a naporcovalo a také se zvíře stáhlo z kůže, kterou pro Agro Jevišovice bude vyčiňovat preparátorská dílna Franc R&I ze Šakvic. „Vyčinění trvá asi dva měsíce,“ doplnil Kyjovský. Kůže potom bude viset na zdi jako trofej.

Další porážka, tentokrát už možná dvou krokodýlů, by se mohla uskutečnit na konci června. „Minimálně měsíc ještě bude trvat příprava obalů a etiket,“ řekl Kyjovský. Ani nadále nemá podnik v plánu porazit více než tři až čtyři zvířata najednou. Na farmě ve Velkém Karlově, kterou současný majitel zdědil po předchozím, se chová zhruba devět let 200 krokodýlů, na porážku jich má jít 120 až 130 v následujících letech. Vyhláška jejich porážku povoluje od letošního 1. března.