Letní divadelní škola v Ostravě ukáže učitelům divadlo zevnitř

Ostrava – Národní divadlo moravskoslezské připravuje třetí ročník Letní divadelní školy, která po vzoru velkých scén v zahraničí podporuje spolupráci divadelníků se školami. Celodenní seminář je určen především učitelům základních a středních škol z Moravskoslezského kraje. Jeho smyslem je přiblížit pedagogům divadelní práci, vybrané inscenace, motivovat je, aby v dětech vzbudili zájem o divadlo.

„Připravujeme workshopy k jednotlivým inscenacím, prohlídku divadelních dílen s šéfem výpravy Davidem Bazikou, také například ukázky z Janáčkovy opery Káťa Kabanová v podání hudebního ředitele Roberta Jindry a dramaturga Daniela Jägera,“ přiblížila program mluvčí Národního divadla moravskoslezského Viola Kučerová.

Letní divadelní škola v NDM
Zdroj: ČT24/Archiv NDM

„Je to výjimečná příležitost pro pedagogy zažít divadlo zevnitř. Pro nás je to zase šance představit jednotlivé procesy vzniku inscenace,“ vysvětlovala jedna z organizátorek semináře a koordinátorka speciálních projektů Národního divadla moravskoslezského Dita Eibenová. Dodala, že účastníci se podívají na zkoušky, setkají se s osobnostmi divadla, šéfy jednotlivých souborů i s ředitelem Jiřím Nekvasilem, seznámí se s různými možnostmi aktivit s dětmi a studenty.

Letní divadelní škola v NDM
Zdroj: ČT24/Archiv NDM

Letošní Letní divadelní škola bude v Ostravě 27. srpna, v době, kdy mají učitelé přípravný týden před začátkem školního roku. Zájemci musí podat přihlášky do poloviny června, počet míst je omezený.