Prostějov se ve finále pokusí proti Nymburku o zázrak

Nymburk - V sobotu startuje finále Národní basketbalové ligy a jednoznačným favoritem je Nymburk, který útočí už na desátý titul v řadě. Proti němu se stejně jako v předchozích třech sezonách postaví Prostějov, který je tentokrát v roli velkého outsidera. Kvůli finančním problémům totiž dohrává sezonu jen v sedmi či osmi hráčích, kteří ze sebe ždímají poslední zbytky sil. Hanáci přesto věří, že jejich týmový výkon může Nymburk potrápit. První finále sledujte živě od 17:35 na programu ČT sport a našem webu.

Nymburk je dlouhodobě jednoznačným vládcem české ligy a v této sezoně to potvrzuje. V celém ročníku prohrál jediné utkání v základní části s Děčínem. Ale potrápil ho například právě Prostějov, který první vzájemný souboj v sezoně prohrál jen o tři body. Další souboje už ale byly jednoznačnější a zatím poslední vzájemný duel skončil v nadstavbové části nymburskou výhrou o 46 bodů (102:56). Celkem Nymburk prohrál jediný z posledních 46 ligových zápasů. V semifinále si suverénně poradil s Pardubicemi.

To Prostějov musel o účast ve finále tvrdě bojovat. Jak ve čtvrtfinále s Levicemi, tak v semifinále s Pardubicemi postoupil až po rozhodujícím pátém utkání. Což je o to větší úspěch, že od poloviny soutěže spoléhá na minimum hráčů. „My už svou válku vyhráli tím, že jsme ve finále. Rádi bychom byli Nymburku rovnocenným partnerem, ale nevím, jestli nám na to síly budou stačit. Hráči už toho mají opravdu dost, ale zase je v nás euforie z postupu. Určitě se pokusíme to Nymburku ztížit,“ řekl trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

Hráči Nymburka zvou na finále Mattoni NBL s Prostějovem (zdroj: ČT24)

Nymburští věří, že finále zvládnou ve čtyřech zápasech podobně jako loni a budou mít brzy po náročné sezoně. „My musíme hrát svou hru a zvládnout sérii suverénně a rychle. Nechceme dopustit nějaké komplikace, navíc na další dny po čtvrtém finále už máme připravený jiný program,“ dodal v žertu Vojtěch Hruban.

Pro nymburské hráče však byl postup Prostějova překvapením. Připravovali se spíše na Ostravu. „Myslím, že hrát proti Ostravě by bylo více důstojnější. Prostějov si ale finálovou účast vybojoval a je třeba mu vyseknout poklonu, že dokázal vyhrát dvě série play-off v tak úzkém kádru. Doufám, že jim zbyl dostatek síly ještě pro finálovou sérii,“ řekl nejzkušenější z nymburských hráčů Jiří Welsch.