Pobytové tábory jsou na ústupu, děti jezdí na příměstské

Ostrava – Zájem o letní pobytové tábory pro děti v posledních letech zažívá prudký pokles. Důvod je jednoduchý – vytlačují je příměstské tábory. Jsou blíž a jsou levnější.

Například Středisko volného času Ostrava-Zábřeh letos pořádá osmnáct příměstských táborů a jen osmkrát s dětmi vyrazí dál od města. Poměr mezi pobyty byl přitom ještě před několika lety opačný.

„Situace se změnila v roce 2010. Tehdy jsme naposledy měli stejný počet obou typů táborů,„ řekla ředitelka střediska Alena Valkovičová. Podobně na tom jsou i její kolegové v opavském středisku. „Máme čím dál více příměstských táborů,“ řekla tamní pracovnice Jaroslava Poláková.

Tábor pro diabetiky
Zdroj: ČT24

Na vině je prý ekonomická krize. „Lidé mají hluboko do kapsy, šetří. Pobytový tábor je vyjde až na čtyři tisíce korun. Příměstský máme už od 900 korun," uvedla Valkovičová. Kvalita příměstských táborů navíc neustále roste.

Díky nízké ceně se navíc děti rády vrací i na několik pobytů během prázdnin. „Máme takové případy. Rodiče děti vezmou na dovolenou a pak jim zařídí čtyři příměstské tábory. Každý týden pak mají jinou aktivitu. Rodiče to vyjde na 4000 až 5000 korun. Za to by měli jeden pobytový tábor," uvedla Poláková.

Tábor pro diabetiky
Zdroj: ČT24

Tlak na cenu má vliv i na klasické pobytové tábory, ty se musí zkracovat. „Tábor na 14 dnů by byl výrazně drahý. Snažíme se cenu udržet, aby nepřekročila 4000 korun. Délka je na osm či deset dnů. Delší pobytové tábory by už byly pro rodiče cenově nedostupné. Rostou nám náklady, pronájmy areálů, doprava či DPH," řekla Valkovičová.

Největší zájem budí v Opavě tábor, na kterém jsou děti v kontaktu s koňmi. „Plánujeme jich sedm. Pět je již zcela obsazených. U dalších nám zbývá celkem šest volných míst,„ řekla Poláková. Děti jezdí každý den z Opavy do Jakartovic, kde mají k dispozici 11 koní. „Každé dítě každý den jezdí na koni. Když končíme, zvládnou krok i cval,“ dodala.

Velký zájem budí i kreativní tábory, na kterém děti secvičují divadelní představení nebo se učí natáčet vlastní filmy. „Stávají se z nich herci, režiséři, kameramani. Připravují kulisy i kostýmy. Vše se pak sestříhá a v září děláme premiéru," řekla Poláková. Letošním tématem bude Popelka.